Spring naar content

Lezersvraag: Ik heb steeds meer last van allergieën; kan homeopathie helpen?

Lezersvraag: Ik heb steeds meer last van allergieën; kan homeopathie helpen?

AllergieNu ik ouder word (ik ben nu 43 jaar oud) heb ik steeds meer last van allergieën: hooikoorts, last van fruit, prikkelende mond bij het eten van nootjes... Is daar een verklaring voor en wat kan ik er het beste aan doen?

 Door Alex Leupen

Een allergische reactie betekent dat men overgevoelig reageert op bepaalde stoffen (antigenen). Het lichaam maakt antistoffen aan tegen bijvoorbeeld fruit of graspollen, dit zet een kettingreactie in gang waarbij histamine wordt afgegeven. De histamine-uitstoot veroorzaakt de allergische symptomen: jeuk, branden, roodheid, zwelling. In feite is het een foutieve reactie van het immuunsysteem (afweersysteem): het lichaam toont een vechtreactie tegen onschadelijke stoffen.

Vaak ziet men dat een allergie zich in de loop van een mensenleven kan opbouwen. Het omgekeerde komt ook voor, een allergie kan ook als men ouder wordt afnemen. Dit laatste zien we bijvoorbeeld nogal eens bij vrouwen die in de overgang komen. De reguliere behandeling bestaat uit het innemen van antihistaminica of het gebruik van een neusspray of inhalator met corticosteroïden. In feite is dit symptoomonderdrukking. Als homeopathisch behandelaar zoek je een specifiek middel uit dat het afweersysteem 'uitnodigt' om op een normale manier op de buitenwereld te reageren. Het is de bedoeling dat de afweer zich richt tegen schadelijke bacteriën en virussen, maar niet tegen koemelk, nikkel, rubber, graspollen of kattenharen.

Het basisprincipe van de homeopathie is de Similiawet. Deze wet zegt dat ziektes genezen als je een geneesmiddel geeft dat eenzelfde ziekte veroorzaakt. Bijvoorbeeld Allium cepa (de ui) heeft als verschijnselen: waterige loopneus met veel niezen, jeuk en irritatie in de neus en tranende ogen. Allium cepa is dus een van de geneesmiddelen voor hooikoorts.

Het is de kunst van de homeopaat om het gelijkende geneesmiddel te vinden. Hooikoorts komt als symptoom bij honderden homeopathische geneesmiddelen voor en wat is nu het gelijkende middel? Andere symptomen geven de aanwijzingen: bijvoorbeeld slaperigheid en sufheid tijdens de hooikoorts wijst op Allium cepa. Het zijn vaak de bijzondere en karakteristieke symptomen die uitsluitsel geven. Het woord homeopathie betekent ook gelijkend (homeo) aan de ziekte (pathos).

Bij hooikoorts zoekt de homeopaat dus ook naar een specifiek middel passend bij de patiënt. Voorbeelden van middelen die worden toegepast bij hooikoorts zijn: Sanguinaria, Euphrasia, Sabadilla en Sinapis nigra.

Alex Leupen

Uit: Homeopathie Magazine HM, april 2006

 

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.