Spring naar content

Lezersvraag: Kan homeopathie mij over mijn hoogtevrees heen helpen?

Lezersvraag: Kan homeopathie mij over mijn hoogtevrees heen helpen?

HoogtevreesDoor Ton Jansen

Er bestaan vele soorten hoogtevrees. Zo kun je het gevoel hebben naar beneden gezogen te worden wanneer je op een hoge ladder staat of langs een steile bergwand loopt. Een ernstige vorm van hoogtevrees ontstaat vaak na een zware hersenschudding, een minder ernstige vorm na een vervelende ervaring in een achtbaan of tijdens het staan op een keukentrap.

Vliegangst

Het komt vaak voor dat mensen niet durven vliegen, maar toch graag een verre reis willen maken. Dan krijg ik de vraag of ik hun vliegangst kan behandelen. Het bijzondere is dat de hoogtevrees bij deze mensen meestal verdwijnt zodra het vliegtuig in de lucht is. De patiënt haalt vooraf echter allerlei scenario’s in zijn hoofd, bijvoorbeeld dat het vliegtuig zal neerstorten en de inzittenden de reis niet zullen overleven. Ik heb vaak ervaren dat Aconitum 30K, een uur voor het vertrek ingenomen, deze vliegangst kan wegnemen. Ook in acute situaties, bijvoorbeeld als de patiënt in de bergen plots wordt overvallen door hoogtevrees, kan Aconitum worden toegepast.

Valangst

Er zijn mensen die op het perron van een station op grote afstand van het spoor lopen en niet naar de mensen durven te kijken die langs de rand lopen, omdat ze bang zijn dat ze eraf zullen vallen. Voor deze mensen is Argentum nitricum een mooi middel, omdat ze er eigenlijk bang voor zijn zélf te zullen vallen. Ook als ze in de bergen lopen en anderen de hele tijd waarschuwen: ‘Pas op dat je niet valt’, is dit het aangewezen middel.

Dakbedekker

Een van mijn patiënten werkte al jaren als dakbedekker en stond zonder problemen op een ladder te werken, zelfs af en toe op zeer grote hoogte. Hij kwam met het verzoek hem te helpen zijn hoogtevrees te genezen die veertien dagen eerder was ontstaan. ‘Ik werkte op een dak op meer dan negentien meter hoogte en plotseling stond ik daar als vastgenageld. Ik weet niet waarom, maar ik durfde niet meer te bewegen, laat staan van de ladder af te komen. Mijn collega’s hebben mij naar beneden geholpen en sindsdien durf ik niet meer de daken op. Ik begrijp er niets van, ik doe dit werk al zestien jaar.’

Ik vroeg hem of er tijdens de werkzaamheden wel eens ongelukjes waren gebeurd. De man antwoordde bevestigend, anderhalf jaar ervoor was hij van vier meter naar beneden gevallen, op zijn hoofd. Zelf kon hij er niets van herinneren. Wel hield hij er een zware hersenschudding aan over. De man gaf ik op donderdagmiddag Arnica in een hoge potentie mee, en maandag stond hij alweer zonder klachten op de ladder en op het dak. Een onbewuste herinnering aan het ongeluk had zijn hoogtevrees getriggerd.

 

Ton Jansen is sinds 1988 werkzaam als klassiek homeopaat. Hij is gecertificeerd CEASE-therapeut en gespecialiseerd in de behandeling van moderne ziekten.

 

Uit: Homeopathie Magazine HM, juni 2014

 

Wil jij weten wat homeopathie voor jou kan betekenen?

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.