Hoe kan ik mijn paard langer laten lopen?Door Liesbeth Ellinger

Een ruiter schrijft: ‘Mijn paard heeft een slechte conditie. Bij het rijden loopt hij het eerste half uur heel fijn, maar dan zakt hij opeens in en is hij niet meer vooruit te branden. Het is net of hij dan “met de handrem erop” loopt. Is hier iets aan te doen?’

Natuurlijk is het goed om bij je dierenarts te laten uitsluiten dat er geen lichamelijke ongemakken meespelen. Als homeopathisch dierenarts word ik wel vaker geconsulteerd voor deze klacht. Vaak speelt verzuring een rol.

Spierpijn

Bij inspanning ontstaat melkzuur in de spieren. Je hebt vast zelf weleens spierpijn gehad; dan voelen je spieren zwaar en heb je weinig zin om te bewegen. Iets soortgelijks gebeurt er bij je paard. Bij sommige paarden lijkt het of dit melkzuur niet goed afgevoerd wordt of dat ze meer melkzuur produceren dan andere paarden. Hoe dat komt is niet bekend.

Versoepelen

Gelukkig blijkt uit ervaring dat deze klacht goed te behandelen is met homeopathie. Meestal worden de paarden soepeler en kunnen ze het rijden na behandeling goed volhouden. Vaak zijn het wedstrijdpaarden die we te behandelen krijgen, omdat daar juist wat meer van gevraagd wordt, maar natuurlijk kan het bij elk paard voorkomen. En waarom zou je een paard met een ongemak laten rondlopen als het niet nodig is?

Liesbeth Ellinger

Uit: Homeopathie Magazine HM, november 2016