Lezersvraag: ‘Help, mijn kat heeft chronische niesziekte. Wat nu?’

Kat met niesziekteDoor Florinda Domburg

Je kat blijkt chronisch niesziek te zijn. Antibiotica, oogzalf en neusdruppels geven verlichting. De symptomen verdwijnen, maar komen daarna weer terug, of blijven deels bestaan. Met een homeopathische behandeling kan de chronisch nieszieke kat, met een keuze uit talrijke middelen, goed geholpen worden. Het nauwkeurig gekozen middel geeft een prikkel en stimuleert het zelfgenezend vermogen. Juist dit vermogen wil je activeren, zodat de klachten verminderen en het liefst helemaal verdwijnen.

Totaliteit

Omdat er veel homeopathische middelen bestaan voor een verkoudheid, is het erg belangrijk om een passend middel te vinden dat je kat ook daadwerkelijk helpt. Als homeopaat kijk ik naar specifieke klachten, maar eveneens naar de leefomstandigheden en de bijzonderheden van de kat. Ik kijk naar het dier in zijn totaliteit. Elke kat is uniek en het kan dus voorkomen dat niet elke nieszieke kat hetzelfde homeopathische middel geadviseerd krijgt.

Stress

Naast het behandelen van de kat met een middel, is het op peil houden van de weerstand van groot belang. Stress is de belangrijkste trigger voor weerstandsvermindering en kan zo de virussen of bacteriën die niesziekte veroorzaken aanwakkeren. Het bekijken van de leefomgeving van de kat is dus noodzakelijk om mogelijke stressoren te beperken of elimineren. Naast advies over een middel geef ik eveneens raad over het management (voer, omgeving) van de kat en werk ik eventueel samen met een gedragstherapeut.

 

Florinda Domburg

 

Uit: Homeopathie Magazine HM, november 2016