Lezersvraag: Hebben dieren ook slaapproblemen?

Hebben dieren ook slaapproblemen?Door Liesbeth Ellinger

Huisdieren slapen veel, heel veel zelfs! Sommige bijna 23 uur per dag. Zelden komen diereigenaren bij mij met als hoofdklacht dat het dier zo veel slaapt. Het omgekeerde komt wel voor: dieren vinden geen rust en blijven maar doorgaan. Sommige pups hebben daar last van en net als hyperactieve slapeloze baby’s, zijn ook deze pups goed te helpen met homeopathie.

Dementerende dieren

Ook bij oudere dieren komt voor dat ze een slaapprobleem hebben. Bijvoorbeeld een dementerende hond of kat die ’s nachts door het huis gaat spoken, waardoor de eigenaar ook geen oog dicht doet. Sommige katten lopen jammerend door het huis en zijn de weg kwijt. Sommige honden blijven maar drentelen en het getik van hun nagels op de vloer houdt mensen uit hun slaap.

Kijk naar alle klachten

Op basis van hun symptomen wordt een homeopathisch middel gekozen. Bij rusteloosheid en dan vooral ’s nachts past bijvoorbeeld Arsenicum, maar ook Stramonium kan helpen als het dier ’s nachts in het donker alleen, angstig (en dus rusteloos) is. Beide middelen worden dus wel gegeven aan dementerende dieren. Maar er zijn veel meer middelen mogelijk en ook andere klachten spelen mee bij de keuze van het middel. Sommige dieren worden incontinent, of gaan in huis plassen omdat ze geen besef hebben dat dat buiten of in de kattenbak dient te gebeuren. Dan kunnen weer andere middelen gegeven worden. Dus ook bij slaapproblemen geldt: als op basis van het hele beeld een middel voorgeschreven wordt, heb je de meeste kans op succes!

Liesbeth Ellinger

Uit: Homeopathie Magazine HM, februari 2015