Leefstijlgeneeskunde heeft de toekomst
Leefstijlgeneeskunde heeft de toekomst
Bij het ontstaan van veel aandoeningen speelt leefstijl een rol. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. Het toenemend aantal behandelingen zorgt er bovendien voor dat de zorgkosten schrikbarend stijgen. Daarom is het goed om te weten dat met gezonde voeding, meer bewegen, stressvermindering, aandacht voor zingevingsvraagstukken en een meer holistische benadering veel gezondheidswinst is te behalen.
Door: Peter Goosensen
Waarom is leefstijl eigenlijk zo belangrijk? Om te beginnen gaat van een gezonde leefstijl een preventieve werking uit. Dit blijkt onder andere uit de zogenaamde 'blue zones', gebieden in de wereld waar mensen op een gezonde manier aanzienlijk ouder worden. Leefwijze gecombineerd met verse en gevarieerde voeding zorgen daar niet alleen voor een hogere levensverwachting maar ook voor het ervaren van meer geluk en vitaliteit.
Voeding en leefstijl
Naast preventie kan leefstijl ook een rol spelen bij de behandeling van ziekte. Bij diabetes type 2 bijvoorbeeld kunnen voeding en leefstijl veel verschil maken. Dit onderschrijft ook professor doctor Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in het Leids Universitair Medisch Centrum: "Leefstijl is het enige medicijn dat echt werkt bij diabetes type 2".
Zelfherstellend vermogen
Ook behandelingen die gericht zijn op het stimuleren van het zelfherstellend vermogen lijken in de reguliere wereld onder de aandacht te komen. Zo zijn er integraal werkende huisartsen die in hun praktijk naast reguliere zorg ook acupunctuur, homeopathie, natuurgeneeskunde of antroposofie toepassen.
Economische voordelen
Leefstijlgeneeskunde brengt behalve gezondheidswinst ook economische voordelen met zich mee. Het zal niemand verbazen dat de zorgkosten in de blue zones verhoudingsgewijs beduidend lager zijn, omdat veel ouderdomsziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten er eenvoudigweg minder vaak voorkomen.
Overigens blijkt uit onderzoek dat de zorgkosten bij Nederlandse huisartsen die integraal werken rond de 12% lager zijn in vergelijking met huisartspraktijken waar dit niet het geval is. De integrale insteek biedt meer voordelen: uit een studie in België (2001) blijkt dat huisartsen die ook homeopathie toepassen aanmerkelijk minder reguliere medicatie hoeven voor te schrijven.
Meer artikelen over voeding en leefstijl:
> Leefstijl speelt een rol bij herstellen van corona
> Vereniging Homeopathie steunt internationaal onderzoek naar effecten coronacrisis op leefstijl
> Voortgang onderzoek naar effecten coronacrisis op leefstijl
http://www.louisbolk.org/downloads/3011.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=UUZ0DsV9uzM