Koningin Elizabeth en homeopathie
Koningin Elizabeth II stond alom bekend om haar waardering voor klassieke homeopathie. De koningin was jarenlang beschermvrouwe van het ‘Royal London Hospital for Integrative Medicine’, waar haar persoonlijke homeopathisch arts, Dr. Fischer, medisch directeur was.
Maar het was niet Koningin Elizabeth II zelf die de weg naar de natuurlijke geneeswijze homeopathie had gevonden, het begon al eeuwen eerder.
Koningin Adelaide (1792-1849), de vrouw van Koning William IV, vertelde al in 1835 over haar positieve ervaringen met homeopathie. De koningin leed aan een ernstige aandoening die de hofartsen niet konden genezen. Ten einde raad liet zij Dr. Johann Ernst Stapf, een collega van Hahnemann, komen. Het lukte hem wel om haar weer gezond te maken. Het gevolg was een grote schare aan Britse aristocraten die, als ze medische zorg nodig hadden, homeopathische artsen bezochten. De Markiezin van Anglesey stak zelfs het kanaal over om zich in Parijs door Dr. Samuel Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, te laten behandelen.
Koningin Mary (1865-1953), en haar echtgenoot Koning George V waren beiden een groot fan van homeopathie en de koningin zette een fondsenwervingsactie op voor de uitbreiding en verhuizing van het ‘London Homeopathic Hospital’. Hun zoon, koning George VI (1895-1952), had zijn racepaard vernoemd naar het bekende homeopathische middel ‘Hypericum’. Het was ook deze koning die in 1948 blijk gaf aan zijn diepe waardering voor homeopathie door het Londense homeopathische ziekenhuis de koninklijke titel te verlenen.
De Koningin-Moeder (Koningin Elizabeth) was groot fan van Arnica, om haar te citeren: “Ik denk dat Arnica het meest wonderbaarlijke geneesmiddel is en dat elke dokter, ook zij die niet opgeleid zijn in homeopathie, Arnica zou moeten gebruiken.” Haar honden kregen ook Arnica als dat nodig was.
Prins Charles zal niet alleen zijn moeder opvolgen als Koning maar ook de traditie in ere houden als pleitbezorger van de homeopathie.
De vroege groei van homeopathie in Groot-Brittannië is voor een groot deel mogelijk gemaakt door koninklijke steun en de Britse aristocratie. De eerste Britse homeopaat voor het Britse koningshuis, Dr. Frederick Quin, was een zoon van de Hertogin van Devonshire (1765-1824), en dus zelf een aristocraat. Toen Quin in 1832 zijn voltijdse homeopathische praktijk begon in Londen, behandelde hij vooral leden van zijn eigen adellijke klasse.
Maar het is niet alleen in het Britse Koninkrijk waar homeopathie een grote rol speelde en nog steeds speelt.
Veel koningshuizen van Duitsland, Oostenrijk Italië, Spanje, de Pruisen en de Tsaren van Rusland waren pleitbezorgers van de homeopathie.
Bron: the kings homeopath