Spring naar content

Het Natrium muriaticum-kind: gekwetst, stil verdriet

Het Natrium muriaticum-kind: gekwetst, stil verdriet

Natrium-muriaticum kindEen homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij? In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Natrium muriaticum-kind.

Tekst: Manon Bruins

Verbroken relatie

Natrium muriaticum-kinderen kunnen lang verdriet houden van een relatie die verbroken werd. Een hartsvriend of -vriendin die is verhuisd, een huisdier dat is overleden of een oma die ziek werd en er nu niet meer is. Soms is het verdriet al veel ouder: het kan ontstaan zijn na verblijf op de couveuse-afdeling. Het is een diepgeworteld gevoel van gemis, van een band die verbroken is en waaraan ze willen blijven vasthouden.

Stil verdriet

Dit gemis is meestal verborgen. Het zijn kinderen die niet te koop lopen met hun verdriet. Ze willen er vaak niet over praten en ze vinden het vaak ongemakkelijk om getroost te worden. Alleen als er iemand is die echt naar hen wil en kan luisteren luchten ze hun hart en wordt er gehuild. Dat vraagt van ouders dat ze niet te snel relativeren (‘maar je konijn is toch al een jaar dood?’) of willen opmonteren (‘we kopen volgende week een nieuwe’), of zelf verdrietig raken (‘mama is ook heel verdrietig over oma’). Rustig luisteren en hen echt zien, is meer dan voldoende. Soms is het moeilijk om te achterhalen waarover ze piekeren. Dan vraagt het enige inspanning om ze aan het praten te krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld vragen om een tekening te maken van wat ze het meest missen, of aan wie ze het meest denken. Of vragen wat ze ‘weer goed’ zouden willen toveren.

Muurtje om zich heen

Als het uiten van verdriet niet lukt, komen ze ‘vast’ te zitten. Hun emoties raken geblokkeerd, en ze gaan zichzelf beschermen voor nieuw verdriet. Geen vrienden maken, mensen niet te dichtbij laten komen, niet opnieuw hechten.

Lichamelijke klachten

Deze kinderen komen regelmatig in de praktijk omdat ze piekeren, slecht in slaap vallen, of veel hoofdpijn hebben.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >

 


Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.