Spring naar content

Kindertypes in de homeopathie

Kindertypes in de homeopathie

Homeopathie voor KinderenEen homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

Hieronder lees je een aantal artikelen over kindertypes in de homeopathie.

Het Medorrhinum-kind: turbulent en emotioneel

Kinderen bij wie Medorrhinum past hebben een innerlijk gevoel van onrust. Medorrhinum-kinderen zijn gevoelig voor verkoudheden. Ook astmatische klachten en huidproblemen zijn indicaties voor dit middel.

Het Medorrhinum-kind turbulent en emotioneel
Lees verder

De Kalium phosphoricum-jongere: depressie en burn-out

Kalium phosphoricum past bij studenten en leerlingen die zich zo hebben ingespannen dat hun hoofd ’s nachts niet meer tot rust kan komen. Ze slapen slecht en raken steeds meer vermoeid.

De Kalium phosphoricum-jongere depressie en burn-out
Lees verder

Het Tuberculinum-kind: I want to break free!

Tuberculinum-kinderen kennen geen rust. Alles aan hen wil bewegen, wat meemaken, gaan, gaan, gaan! Ze kennen nauwelijks angst, willen ontdekken, en gaan door tot ze ’s avonds in bed liggen.

Het Tuberculinum-kind: ‘I want to break free!’
Lees verder

Het Sulphur-kind: Ik ben niet zomaar iemand!

Sulphur kinderen hebben een sterk bewustzijn van hun ego. Ze zijn benieuwd naar de wereld om hen heen, ze willen weten hoe alles in elkaar zit. Hun doel: Succesvol zijn in wat ze doen en iets bereiken.

Het Sulphur-kind: Ik ben niet zomaar iemand
Lees verder

Het Thuja-meisje: wie ben ik?

In deze editie van ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Thuja-kind. Kinderen bij wie dit middel past, zijn kwetsbaar.

Kindertype Thuja - Who Am I?
Lees verder

Het Baryta carbonica-kind: ik ben klein, help mij

Baryta carbonica-kinderen voelen zich niet capabel. Ze voelen zich niet slim genoeg, en ook hun lichaam voelt niet sterk en stevig. Ze hebben een ander nodig voor emotionele en lichamelijke steun.

Natrium-carbonicum kind
Lees verder

Het Coffea-kind: lieve stuiterbal vol ideeën

Sommige kinderen zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf. Soms zo erg dat ze niet meer tot rust kunnen komen. Coffea kan dan helpen.

Lees verder

Het Argentum nitricum-kind: plankenkoorts

Het Argentum nitricum-kind houdt ervan om zich creatief te uiten en hiervoor een podium te vragen. Ze zijn echter ook heel gevoelig voor kritiek. Dat is een lastige combinatie. ‘Ik wil stralen, maar wat als het niet goed gaat?’

Kindertype Argentum nitricum
Lees verder

Het Causticum-kind: zorgen voor de groep

Het Causticum-kind is bang dat er iets met ‘de anderen’ gebeurt. Omdat hij weet dat hij de sterkste is, moet hij het voortouw nemen. Als een docent zijn klas niet rechtvaardig behandelt: reken er maar op dat het Causticum-kind als voorman de hele groep mobiliseert.

Causticum-kind
Lees verder

Het Arsenicum-kind: nauwgezette deskundige

Het Arsenicum-kind voelt zich kwetsbaar in de wereld. Het heeft een aangeboren, of opgelopen, angst voor het onbekende. En vooral om iets of iemand te verliezen. Want ‘dan sta je er alleen voor, en ik ben niet sterk’. Arsenicum-kinderen zijn gevoelig voor verkoudheden en eczeem.

Het Arsenicum-kind
Lees verder

Het Stramonium-kind: nachtelijke angstaanvallen na schrik

Stramonium-kinderen voelen zich snel bedreigd en zien overal gevaar in. Ze klampen zich daarom heftig vast aan de mensen die ze vertrouwen. Ze kunnen letterlijk wild van angst worden als ze die veiligheid kwijt zijn.

Het Stramonium-kind
Lees verder

Het Staphisagria-kind: te veel incasseren

Staphisagria-kinderen hebben tere hartjes. Ze zijn lief, gezellig en speels. Maar als ze worden gekwetst, en dat gebeurt al vrij snel, dan kunnen ze op twee manieren reageren. Ze verdragen het in stilte en lijden hier echt onder. Of ze kunnen enorm boos worden, waarbij ze het liefst met iets gaan gooien.

Het Staphisagria-kind
Lees verder

Het Sepia-kind: ik wil vrij zijn!

Sepia-kinderen houden van vrijheid, van buiten zijn, sporten, iets ondernemen. Het zijn stoere kinderen, die niet snel klagen. Problemen ontstaan als ze gedurende lange tijd onder druk worden gezet door volwassenen om iets te doen wat ze niet willen, of om iets te zijn wat niet bij ze past.

Het sepia-kind
Lees verder

Het Phosphoricum acidum-kind: liefdesverdriet

Het homeopathische middel Phosphoricum acidum past goed bij de puberteit. En dan met name bij de verbroken liefde. De eerste serieuze liefde kan diepe sporen nalaten en het verbreken daarvan kan zo pijnlijk zijn dat het fysieke en emotionele klachten geeft.

Het Phosphoricum acidum-kind
Lees verder

Het Opium-kind: geblokkeerde shock

Opium-kinderen reageren vaak veel te schrikkerig op allerlei geluiden. Als deze kinderen wat ouder zijn kunnen ze ook heftig reageren en bijna gaan hallucineren van paniek. De paniek kan ook doorslaan in woede.

Het Opium-kind
Lees verder

Het Mercurius-kind: omringd door vijanden

Mercurius-kinderen leren al jong om zich goed te verwoorden. Het zijn kleine advocaatjes die houden van het woordenspel. Ze vinden het een uitdaging om hun tegenstander verbaal te slim af te zijn. Als het niet gaat zoals ze willen, kunnen ze enorm boos worden.

Het Mercurius-kind
Lees verder

Het Kalium carbonicum-kind: ‘Zo hoort het!’

Kalium carbonicum-kinderen zijn net plakbandjes: ze zitten bij voorkeur vast aan de hand van hun moeder. Het zijn gevoelige kinderen die letterlijk en figuurlijk houvast nodig hebben. Ze zijn serieus en betrouwbaar. Afspraak is afspraak.

Het Kalium carbonicum-kind
Lees verder

Het Ignatia amara-meisje: gevoelig en soms hysterisch

Ignatia-kinderen leggen de lat hoog. Voor zichzelf, maar ook voor hun omgeving. Ze streven een ideaal na. Daarvoor zetten ze zich met heel hun hart in. Omdat ze zo hun best doen om het goed te doen, kunnen ze kritiek of mislukking niet hanteren. Ze zijn heel gevoelig voor een kritische opmerking, hoe goed bedoeld ook.

Het Ignatia amara-meisje
Lees verder

Het Hyosciamus-kind: heeft een groot hart, bloeit op van aandacht

Het Hyosciamus-kind heeft het nodig om gezien te worden. Het bloeit op van aandacht. Als de aandacht van de omgeving wat verslapt, dan zorgt het kind er wel voor dat het dit weer krijgt, door te gaan entertainen. Het is een geboren clown en grappenmaker. Het kind heeft veel energie en houdt van een feestje.

Het Hyosciamus kind
Lees verder

De Calcarea phosphorica-puber: waar hoor ik thuis?

Voor de Calcarea phosphorica-puber zijn vrienden alles. Ze willen ergens bij horen. Als dat moeizaam gaat, kunnen ze daar erg onder lijden. Ook een verhuizing of een verandering van school kan maken dat ze zich nergens meer thuis voelen.

De Calcarea-puber
Lees verder

De Aconitum-baby: paniek en ademnood

Soms loopt een bevalling anders dan je hoopt. Het kindje zit lang vast in het geboortekanaal en heeft het zwaar. De hartslag gaat omhoog en de baby wordt een beetje blauw geboren. Als de baby de dagen daarna te alert blijft, of niet kan plassen, kan het zijn dat Aconitum nodig is.

De Aconitum baby
Lees verder

De Magnesium carbonicum-baby: problemen met spijsvertering

Magnesium carbonicum-baby’s hebben problemen met hun stofwisseling. De melk kan niet goed verteerd worden. Hun darmen hebben grote moeite met het opstarten. Hierdoor komen ze onvoldoende aan en hebben ze geregeld aanvallen van darmkrampen.

De magnesium carbonicum-baby
Lees verder

Het Lycopodium-kind: verantwoordelijkheden ontlopen of zichzelf overschreeuwen

Lycopodium-kinderen zijn op missie, ze willen iets bereiken in de wereld. Deze kinderen zijn charmant en heel pienter. Alles wat ze doen, willen ze goed doen. Als het kind zich niet meer als een vis in het water voelt, dan komt zijn onzekerheid sterk naar boven.

Het Lycopodium-kind
Lees verder

Het Lachesis-meisje: ‘Horen en zien jullie mij wel?’

Lachesis-kinderen vallen op door hun warmte, charismatische uitstraling en hun empathie. Het zijn gepassioneerde kinderen. Ze hebben het nodig zich intens verbonden en geliefd te voelen door anderen. Als hun gevoelens gekwetst worden, kunnen ze flinke wrok koesteren naar mensen die hen in de steek hebben gelaten.

Het Lachesis-meisje
Lees verder

Het Pulsatilla-meisje: meelevend en wisselvallig

Pulsatilla past bij zachtaardige meisjes die het graag gezellig maken. Over het algemeen houden ze erg van knuffelen en kletsen. Pulsatilla-kinderen bewegen mee met hun emoties. Ze kunnen heel verdrietig zijn, maar ze laten zich meestal makkelijk troosten en gaan dan weer op in iets anders.

Het Pulsatilla-meisje
Lees verder

Het Silicea-jongetje: verfijnd en koppig

Een Silicea-kind is goed in details, vooral rekenen en wiskunde gaat hem goed af.Het is meestal een harde werker, wil het graag goed doen en is precies. Behalve dan met het opruimen van iets waar hij geen zin in heeft. Dan zie je de koppigheid weer terug.

Het silicea-jongetje
Lees verder

De Chamomilla-dreumes: heftig en overgevoelig voor pijn

Als Chamomilla kinderen vallen of ziek zijn, dan hebben ze geen pijn, maar PIJN! Hun zenuwstelsel is overgevoelig en brengt pijn en ongemak te heftig over. Door de pijn en frustratie kunnen ze ook van zich af slaan, schoppen of bijten.

De Chamomilla-dreumes
Lees verder

Het Belladonna-kind: hartstochtelijk blij en heftig boos

In de praktijk zien we ze regelmatig: stuiterballetjes van jongetjes die geen rust in hun lijfjes en in hun hoofdjes hebben. Ze kunnen hun energie nauwelijks kwijt. Ze leven intens: hartstochtelijk blij en heftig boos. Als ze boos zijn, lijkt het alsof er een vulkaan ontploft.

Het Belladonna-kind
Lees verder

Het Phosphorus-kind: als een vlinder door het leven

Het homeopathische middel Phosphorus past bij uitgesproken gezelligheidsdieren. Waar warmte en gezelligheid is, daar vlindert het Phosphorus-kind blijmoedig doorheen. Ze maken heel makkelijk contact. Hun ogen hebben iets stralends en sprankelends, ze komen heel enthousiast en empathisch over.

Het Phosphorus-kind
Lees verder

Het Platina-kind: op eenzame hoogte

Het homeopathische middel Platina past bij de wonderkinderen van deze wereld. Er is een gevoel dat ze een groots persoon zijn. Er hangt een enorm charisma en zelfvertrouwen om deze kinderen heen. Ze zijn buitengewoon en zeer ambitieus. De wereld is voor hen te klein.

Het Platina-kind
Lees verder

Het Calcarea carbonica-kind: structuur en veiligheid

Calcarea carbonica-kinderen zijn gevoelig voor de buitenwereld. Het zien van iets griezeligs of verdrietigs op tv of iPad kan lang nawerken. ’s Nachts gaan ze er over nadenken en wordt het herbeleefd. Deze kinderen slapen graag met een lampje aan en liggen soms stijf onder de dekens uit angst voor schaduwen en monsters.

Het calcarea-carbonica kind
Lees verder

Het Cuprum-kind: in de kramp

Het Cuprum-kind kan bij stress het gevoel krijgen dat hij wordt aangevallen. Alsof hij een officier in het leger is en de verdediging moet leiden. Als hij het idee heeft dat er dreiging is, of zijn zin niet krijgt, kan het hele lichaam zich schrap zetten en zo in de kramp schieten.

Het Cuprum kind
Lees verder

Het Nux vomica-kind: zucht naar roem

Het Nux vomica-kind heeft grootse plannen. De kans dat hij ze gaat realiseren is ook groot. Het zijn kinderen met een krachtige persoonlijkheid; kleine managers in de dop. Als ze iets willen, dan moet het nú gebeuren. Afhankelijk zijn van anderen vinden ze vreselijk. Zij willen “in control” zijn.

Het Nux-vomica kind
Lees verder

Het Natrium carbonicum-kind: terugtrekken uit de ruwe wereld

Natrium carbonicum-kinderen zijn zeer gevoelig voor de buitenwereld. Ze hebben hun voelsprieten volop ontwikkeld en zijn met name kwetsbaar voor wreed en grof gedrag van anderen. Ze hebben zoveel last van hun empathie of eigen nare ervaringen dat ze zich terugtrekken.

Natrium-carbonicum kind
Lees verder

Het Natrium muriaticum-kind: gekwetst, stil verdriet

Natrium muriaticum-kinderen kunnen lang verdriet houden van een relatie die verbroken werd. Als het uiten van verdriet niet lukt, komen ze ‘vast’ te zitten. Hun emoties raken geblokkeerd, en ze gaan zichzelf beschermen voor nieuw verdriet.

Natrium-muriaticum kind
Lees verder

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.