Het Tuberculinum-kind: I want to break free!

Het Tuberculinum-kind: ‘I want to break free!’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Tuberculinum-kind.

Tekst: Manon Bruins

Avontuur

Tuberculinum-kinderen kennen geen rust. Een uur op consult is voor hen vreselijk. Alles aan hen wil bewegen, wat meemaken, gaan, gaan, gaan! Ze kennen nauwelijks angst, willen ontdekken, en gaan door tot ze ’s avonds in bed liggen. Ze hebben het gevoel dat het leven te kort is, en ze moeten er alles uithalen. Het zijn over het algemeen vrolijke, levenslustige kinderen. Maar als ze (te veel) begrensd worden, gaan ze zich verzetten. Dan rennen ze weg en heb je als ouder, of meester, het nakijken. Straf maakt op hen niet zo veel indruk. Als ouder je geduld verliezen heeft echt een averechts effect. Beter is het om hen de gelegenheid te geven uit te razen en veel te sporten.

Geen rust

Voor deze kinderen is het heel moeilijk om hun balans in inspanning en ontspanning te vinden. Ze weten ook hun eigen grenzen niet te bewaken. Het experimenteren met drugs en seksualiteit lokt. Er is een grote behoefte om te reizen en daarbij risico’s en gevaren op te zoeken. De kick, dat is het leven! De andere kant van al dat opbranden van energie is dat het lichaam ook uitgeput kan raken. Dat uit zich in een vatbaarheid voor ziektes, met name van de luchtwegen.

Lichaam

Kinderen die dit middel nodig hebben kunnen heel lang de donshaartjes op hun rug houden, die baby’s na hun geboorte vaak hebben. Verder zweten ze ’s nachts flink in bed en kunnen ze heftig tandenknarsen. Ze zijn vatbaar voor longklachten en terugkerende verkoudheden. Ook eczeem zien we regelmatig bij dit type kind.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.