Het Thuja-meisje: wie ben ik?

Kindertype Thuja - Who Am I?

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld. Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Thuja-kind.

Tekst: Manon Bruins

Identiteit

Kinderen bij wie het middel Thuja past, zijn kwetsbaar. Deze kinderen zijn erg gevoelig voor hun omgeving en voor sfeer, en ze zijn dromerig. Dit beeld kan ontstaan bij kinderen die vroege trauma’s hebben meegemaakt die de ontwikkeling van hun eigenheid verstoord hebben. Bijvoorbeeld als je één van een tweeling bent, en je niet weet wie jij als individu bent. Of als ouders allerlei verwachtingen van jou hebben, bijvoorbeeld na het overlijden van een broertje of zusje, waarin je ze niet wilt teleurstellen. Je zodanig aanpassen aan wat anderen van je willen, maakt dat je ver bij jezelf vandaan raakt.

Rol aannemen

Om te voldoen aan het beeld dat de buitenwereld van ze heeft, passen Thuja-kinderen zichzelf aan. Als dat op jonge leeftijd gebeurt, leren ze niet om zichzelf te ontwikkelen en weten ze na verloop van jaren niet meer wie ze zijn. Het voelt alsof ze een dubbelleven leiden, waarin ze allerlei maskers naar buiten toe laten zien. Echt contact met hen maken is moeilijk, want ze zijn bijna ongrijpbaar. Ze voelen soms ‘nep’. De klacht die deze kinderen ervaren is een groot gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ze missen de stabiliteit om vanuit hun kern in het leven te staan. Aangekeken worden door volwassenen is voor hen soms bijna niet te verdragen. Het voelt voor hen alsof ze breekbaar zijn, van glas.

Mensenmassa’s en puberteit

Veel mensen bij elkaar maakt hen heel onzeker. Hoe gedraag ik me? Wat moet ik doen om niet op te vallen? Als er veel mensen zijn, weten ze niet meer hoe ze zich moeten vormen. De puberteit is ook een periode die voor Thuja-kinderen heel moeilijk is. Iedereen is op zoek naar zichzelf in deze fase, maar voor Thuja-kinderen heeft deze zoektocht geen wortels, er is nauwelijks een basis van eigenheid.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website zoeken naar een homeopaat voor het inwinnen van advies.