Het Sepia-kind: ik wil vrij zijn!

Het sepia-kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Sepia-kind.

Tekst: Manon Bruins

Vrijheid

Sepia-kinderen houden van vrijheid, van buiten zijn, sporten, iets ondernemen. Het zijn stoere kinderen, die niet snel klagen. Problemen ontstaan als ze gedurende lange tijd onder druk worden gezet door volwassenen om iets te doen wat ze niet willen, of om iets te zijn wat niet bij ze past. Bijvoorbeeld: alsmaar stilzitten in de klas, niet op de sport die bij ze past maar verplicht naar pianoles moeten. Kleding moeten dragen die ze niet fijn vinden. Te veel restricties in hun opvoeding. Ze komen dan klem in hun gevoel van afhankelijkheid om lief gevonden te worden, en hun behoefte aan autonomie.

Zelfstandig

Sepia-kinderen kunnen al snel hun eigen boontjes doppen, en dat willen ze ook graag. ‘Zelluf doen!’ Ze kunnen zich goed alleen vermaken. Ze weten wat ze willen en gaan het liefst hun eigen gang. Ze hebben een uitstekend gevoel voor ritme en timing in beweging en sport.

Beter door beweging

Typische Sepia-kinderen verbeteren echt in hun humeur en energie door te bewegen en veel bezig te zijn. Met een boekje in een hoekje is niet iets dat goed bij hen past. Even op de bank is prima, daarna moet er wel weer wat gebeuren. Sport of dans is echt een belangrijke uitlaatklep voor hen.

Kattenkopje

Sepia-kinderen die verdrietig zijn houden er niet altijd van om getroost te worden. Hen even met rust laten is soms fijner voor ze dan een te snelle knuffel. Als ze zich in het nauw gedreven voelen kunnen ze een scherpe tong laten zien. Vaak weten Sepia-kinderen feilloos wat de zwakke of gevoelige plek bij de ander is. Daag hen niet zomaar uit, want ze komen echt uit de hoek zetten.

Fysieke klachten

Sepia-kinderen komen vaak met hoofdpijnklachten op consult. Ook zijn ze gevoelig voor hormonale schommelingen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat vinden.