Het Opium-kind: geblokkeerde shock

Het Opium-kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Opium-kind.

Door: Manon Bruins

Het homeopathische middel Opium wordt gewonnen uit de papaverplant, de slaapbol. In de homeopathie wordt het veel voorgeschreven bij gevolgen van schrik en paniek van de moeder tijdens de bevalling. Ook klachten na zware pijnstillers, narcose of verdoving kunnen hiermee worden behandeld.

Klachten na hevige schrik of schaamte

Een opium-beeld kan al ontstaan op heel jonge leeftijd. Dat kan komen door heftige angst die de moeder tijdens de zwangerschap of de bevalling heeft ervaren en die zich heeft vastgezet in het kind. Ook een heftig en acuut gevoel van schaamte kan zoveel schrik meebrengen, dat dit nare gevoel zich vastzet en leidt tot klachten. Moeders vertellen vaak dat er iets niet klopt in de pijnbeleving van het kind. Een kind kan of heel overdreven reageren op pijn, of juist erg onverschillig reageren als iets echt heel veel pijn moet hebben gedaan.

Te apathisch of juist te alert

Een Opium-kind kan verdacht makkelijk zijn; een baby die wel heel veel en diep slaapt. Meestal voelen ouders wel dat dit niet helemaal klopt. Het andere uiterste is ook mogelijk: een baby die haast niet slaapt en te alert is. Deze kinderen reageren veel te schrikkerig op allerlei geluiden.

Enorme angst en woede

Als deze kinderen wat ouder zijn kunnen ze ook heftig reageren en bijna gaan hallucineren van paniek. De paniek kan ook doorslaan in woede. Dan raken ze buiten zichzelf en dat kan voor ouders en kinderen een nare ervaring zijn. Nachtmerries met angstaanjagende beelden komen geregeld voor.

Harde ontlasting

Kinderen die dit middel nodig hebben kunnen grote moeite hebben met hun stoelgang. De darmen werken zo traag dat ze wel verlamd lijken. De ontlasting kan eruit komen als grote ronde ballen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat vinden bij jou in de buurt.