Het Kalium carbonicum-kind: ‘Zo hoort het!’

Het Kalium carbonicum-kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Kalium carbonicum-kind. Die zien we in de praktijk wat vaker terug bij jongens.

Tekst: Manon Bruins

Handje, mama!

Kalium carbonicum-kinderen zijn net plakbandjes: ze zitten bij voorkeur vast aan de hand van hun moeder. Het zijn gevoelige kinderen die letterlijk en figuurlijk houvast nodig hebben. Als hun omgeving daar te streng op reageert met: ‘Wees nou eens een flinke vent, dit kun je echt wel zelf, je bent geen baby meer!’, dan kan een gevoel van afgewezen-zijn ontstaan. Vanuit een leeg gevoel van binnen en een tekort aan houvast ontstaat dan een behoefte aan regels, geloof en rigide structuren.

Rigide

Deze kinderen gedijen bij rust en regelmaat. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. Ze ontwikkelen vaste denkbeelden en ontlenen daaraan hun zekerheid. Dat geeft hen rust, maar het kan ze ook wat star doen overkomen. Ze vinden het niet fijn om zomaar aangeraakt te worden. Ze houden wat afstand: ‘Kom niet te dichtbij.’ Het zijn kinderen die voorspelbaarheid fijn vinden. Op zaterdag eten we altijd macaroni, lekker! Ook op school werken ze graag een routine af. Een wat chaotische juf is voor deze kinderen een verschrikking.

Plichtsbesef

De kinderen helpen flink mee in het gezin. Ze worden hierbij niet zozeer gedreven door ambitie als wel door plichtsbesef. Dat doe je gewoon, zo hoort dat. Deze kinderen halen weinig kattenkwaad uit, ze willen het goed doen. Zijn serieus en betrouwbaar. Afspraak is afspraak.

Luchtwegproblemen en maagklachten

Bij onzekerheid (in het donker en als ze alleen zijn) kunnen ze last van hun maag krijgen. Ook schrik voelen ze sterk in hun maag. Daarnaast zijn ze gevoelig voor astmatische klachten.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.