Het Cuprum-kind: in de kramp

Het Cuprum kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Cuprum-kind.

Door: Manon Bruins

Verdediging

Het Cuprum-kind kan bij stress het gevoel krijgen dat hij wordt aangevallen. Alsof hij een officier in het leger is en de verdediging moet leiden. Vanuit dit gevoel zijn deze kinderen ook meer dan gebruikelijk geïnteresseerd in vechtsporten als judo en karate. Als ze het idee hebben dat er dreiging is, of als ze hun zin niet krijgen, kan het hele lichaam zich schrap zetten en zo in de kramp schieten.

Convulsies

Over het algemeen zijn dit gezellige en entertainende kinderen, totdat ze ergens opgefokt over raken. Dan worden ze stellig: ‘Je moet doen wat ík zeg!’. Hun vuisten ballen zich samen, hun gezicht trekt zich in een grimas. Het is menens. Zeker als deze kinderen jong zijn kunnen ze hun ouders behoorlijk laten schrikken. Ze kunnen ineens convulsies krijgen uit boosheid en liggen dan te schokken met hun lijfjes in de supermarkt. En dat omdat er geen snoep in de winkelwagen mocht. Ze kunnen ook blauw aanlopen doordat ze uit boosheid hun adem inhouden. Kortom; ze gaan er vol in. Kom niet zomaar te dichtbij, dat kan heftige reacties geven. Een Cuprum-kind dat zich bedreigd voelt door een ander kind kan, schijnbaar uit het niets, gaan bijten, schreeuwen en slaan.

Orde

Het zijn kinderen met ambitie. Ze hebben ontzag voor regels en zien hier ook het nut van in. Regels geven structuur, en structuur geeft veiligheid. En dat vermindert het idee dat ze aangevallen of bedreigd kunnen worden. Ze kunnen slecht tegen kritiek, want ze doen al zo hun best. Wat deze kinderen helpt om te ontspannen is een massage of warme douche waardoor hun lijfje uit de kramp kan komen.

Lichaam

Bij stress gaat hun lichaam op slot. Deze kinderen zijn gevoelig voor allerlei krampen: buikkramp, spierkramp. Ook hoofdpijn die door kramp in de nekspieren ontstaat. Zelfs verkramping van de luchtwegen kan leiden tot een astmatisch beeld. Ook bij epilepsie is Cuprum een middel waar je aan kunt denken.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat vinden.