Het Calcarea carbonica-kind: structuur en veiligheid

Het calcarea-carbonica kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind.
Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Calcarea carbonica-kind.

Door: Manon Bruins

Onzeker

Calcarea carbonica-kinderen zijn gevoelig voor onzekerheid: nieuwe situaties maken hen angstig. Ze hebben tijd nodig om te wennen aan iets nieuws. Ouders die veel structuur en ondersteuning bieden zijn erg prettig voor met name dit type kind. Het zijn de dreumesen die wat later gaan lopen. Ze lopen pas als ze denken dat ze het kunnen. Het zijn de kinderen die in een speeltuin niet als eerste van de hoge glijbaan gaan, ‘eerst even rustig bekijken of ik dat wel kan’.

Veel angsten

Deze kinderen zijn gevoelig voor de buitenwereld. Het zien van iets griezeligs of verdrietigs op tv of iPad kan lang nawerken. ’s Nachts gaan ze er over nadenken en wordt het herbeleefd. Dit kan wel weken aanhouden. Deze kinderen slapen graag met een lampje aan en liggen soms stijf onder de dekens uit angst voor schaduwen en monsters. Ze voelen zich niet altijd op hun gemak, met name blikken van andere mensen vinden ze naar. ‘Niet zo naar me kijken!’ Capuchon op, of verstoppen achter mama’s benen: ‘ik ben er niet!’. Ook logeren is niet snel favoriet. Liever samen met een broer of zus, of alleen bij opa en oma die ze heel regelmatig zien. Ze stellen als ze opgroeien veel vragen over de wereld waarin ze leven en over de zin van het leven. Als ze begrijpen dat monsters niet bestaan en er niemand onder hun bed ligt, verdwijnen de kinderangsten vanzelf.

Harde werkers

Als deze kinderen opgroeien in een stabiel gezin, waarin ze niet te vroeg onder druk worden gezet, ontplooien ze zich tot rustige, loyale, harde werkers. Deze kinderen kun je om een klus sturen, zij klaren het beslist. Het zijn regelaars, die doorwerken totdat het af is.

Lichaam

Hun stofwisseling is wat traag. Over het algemeen zijn dit wat mollige kinderen. Ze zweten ’s nachts in bed, met name bij hun hoofd. Hun weerstand kan wat minder zijn. Ouders komen naar de praktijk vanwege steeds terugkomende verkoudheden, spierslapte (steeds door de enkels gaan), oorontstekingen of problemen met het gebit.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je hier een homeopaat vinden.