Het Arsenicum-kind: nauwgezette deskundige

Het Arsenicum-kind

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Arsenicum-kind.

Door: Manon Bruins

Kwetsbaar

Het Arsenicum-kind voelt zich kwetsbaar in de wereld. Het heeft een aangeboren, of opgelopen, angst voor het onbekende. En vooral om iets of iemand te verliezen. Want ‘dan sta je er alleen voor, en ik ben niet sterk’. De grootste angst is die voor de eigen dood. Maar als een geloofsovertuiging op dit onderwerp voldoende zekerheid biedt, verdwijnt deze angst. Dan blijven er helaas nog genoeg angsten over: voor ziektes, inbrekers, armoede, kapotgaan van spullen. Arsenicum-kinderen gaan hiermee om door materie en kennis te vergaren. Kennis biedt houvast: ‘als ik het begrijp is het niet meer onveilig’.  Materie, en vooral geld, geeft ook een gevoel van zekerheid.

Netjes en precies

Om hun angsten te bezweren zorgen deze kinderen dat ze voorbereid zijn, dat hun spullen in orde zijn, hun kamer netjes. Ze zijn zuinig op hun spulletjes en vinden het lastig om andere kinderen, die wellicht wat minder zorgvuldig zijn, ermee te laten spelen. Opruimen en ordenen doen ze uit zichzelf. Hun kamertjes zijn vrijwel altijd netjes. Smeekbedes van ouders om eindelijk wat op te ruimen zijn echt niet nodig. Hun handschrift is vaak in kleine, keurig leesbare letters. Een zegen voor de leraar die alles mag nakijken. Met hun zakgeld zijn ze zuinig: hoe meer geld op de bank, hoe beter. Ze kunnen slecht spullen weggooien: misschien hebben ze het later nog nodig!

Onrust en dwangmatigheid

Als er te veel veranderingen in hun leven zijn, of als ze acuut bang zijn om ziek te worden of dat er iets met een ouder is, ontstaat er onrust. Die onrust kan zich uiten door dwangmatig te worden in het ordenen en opruimen. Vaak handen wassen, dezelfde kleur beker bij het bordje. En controleren of alles wel goed gaat: ‘Sluit je ’s avonds de deur wel af, pap?’. Vooral ’s nachts in bed kunnen ze angstig worden. Ze slapen dan het liefst dicht bij hun ouders.

Lichaam

Arsenicum-kinderen zijn gevoelig voor verkoudheden en eczeem. Na een overlijden van bijvoorbeeld opa of oma kunnen ze slecht hun rust vinden. Het is niet zozeer verdriet wat hen overmand, maar hun eigen gevoel van onveiligheid wordt te groot. Het homeopathische middel geeft deze kinderen vlot hun gevoel van vertrouwen terug.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat vinden.