De Magnesium carbonicum-baby: problemen met spijsvertering

De magnesium carbonicum-baby

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van uw kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van uw kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de magnesium carbonicum-baby.

Tekst: Manon Bruins

Darmkrampen

Magnesium carbonicum-baby’s hebben problemen met hun stofwisseling. De melk kan niet goed verteerd worden. Hun darmen hebben grote moeite met het opstarten. Hierdoor komen ze onvoldoende aan en hebben ze geregeld aanvallen van darmkrampen. Ze kunnen verstopt zijn, of juist diarree hebben. De geur van hun ontlasting is vaak zurig. Bij huilbaby’s is dit een van de middelen waaraan homeopaten denken in de behandeling.

Babymaag

Baby’s hebben een piepkleine maag en drinken dan ook het liefst kleine beetjes per keer. Na de geboorte is de maaginhoud van een baby ongeveer zo groot als een druifje. De eerste dagen geef je dus heel veel kleine beetjes melk. Na een week is de maaginhoud zo groot als een ei. Rond een maand is de maag gegroeid tot zo’n 80 ml en deze blijft tot zes maanden doorgroeien tot zo’n 150 ml. Het helpt de baby als je hier met het voeden rekening mee houdt; een te volle fles maakt het leven beslist niet makkelijker.

Eenzaam gevoel

Als de darmflora en de darmperistaltiek van deze baby’s zich niet verbeteren dan worden het kleuters die regelmatig ziek zijn. Ze hebben zo vaak buikpijn dat ze veel missen op school. Hierdoor kunnen ze de aansluiting met hun klas verliezen en het gevoel krijgen dat ze overal buiten staan. Dit gevoel van eenzaamheid komt in tegenstelling tot andere middelen dus niet voort uit een emotionele kwetsbaarheid, maar is het gevolg van een lichamelijk probleem.

Kiespijn en oorpijn

Het zijn kinderen die maar niet in gewicht toenemen. Er gaat voldoende voeding in, maar de darmen kunnen het eenvoudigweg te weinig opnemen. Andere klachten die we, naast problemen met de opname van voeding, zien bij dit middel zijn kiespijn en oorpijn. Kinderen raken door de pijn enorm geïrriteerd. Er is dan geen land met ze te bezeilen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.