De Aconitum-baby: paniek en ademnood

De Aconitum baby

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten van je kind. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een emotioneel beeld.
Wat is het karakter van je kind en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Kindertypes in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Aconitum-baby.

Tekst: Manon Bruins

Klachten door paniek

Soms loopt een bevalling anders dan je hoopt. Het kindje zit lang vast in het geboortekanaal en heeft het zwaar. De hartslag gaat omhoog en de baby wordt een beetje blauw geboren. Als de baby de dagen daarna te alert blijft, of niet kan plassen, kan het zijn dat Aconitum nodig is. De paniek tijdens de bevalling heeft zich dan vastgezet in zijn of haar lijfje, zodat het niet meer uit de schrik komt. Ook jaren later hoor je soms moeders vertellen dat hun kind zo angstig is ’s nachts, en overdag schrikachtig overkomt en bijvoorbeeld niet onder de douche durft (het water lijkt ze te verstikken). Een dosis Aconitum kan dan alsnog helpen om het oorspronkelijke geboortetrauma op te lossen.

PTSS

Aconitum is niet specifiek een kindermiddel. Veel mensen maken tijdens hun leven een schokkende gebeurtenis mee, waarna ze kortdurend posttraumatische stressklachten hebben. De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving, maar 10 procent van hen ontwikkelt PTSS (een posttraumatische-stressstoornis). Ook kinderen en jongeren kunnen PTSS ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door een brand of auto-ongeluk. Maar ook door een plotselinge ziekte, hoge koorts of operatie. De angst kan zo heftig zijn dat het Aconitum-kind echt denkt zo dood te zullen gaan.

Bedplassen en hyperventilatie

Kinderen die zich nog niet zo goed kunnen uiten, zullen niet zeggen: ‘Mama, ik denk dat ik doodga.’ De angst vertaalt zich dan naar niet kunnen plassen bij een pasgeboren baby, of juist bedplassen als de kinderen wat ouder zijn. Of er ontstaat een chronische angst voor iets heel anders: voor vuur, de hond van de buren of de straat oversteken. Hierbij treedt vaak hyperventilatie op. Een dosis Aconitum kan het kind helpen om de schrik te verwerken en de paniek te laten zakken.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Kindertypes in de homeopathie’ zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Voor het uitkiezen van een passend middel voor jouw kind kun je op deze website een homeopaat raadplegen.

Bron: Wij zijn MIND