Spring naar content

Verhaal uit de praktijk: hond met groeipijn

Verhaal uit de praktijk: Hond met groeipijn

Groeipijn of enostosis is een aandoening die voorkomt bij honden in de groei. Zolang de hond groeit zal de groeipijn een rol spelen, met de hierbij behorende klachten. Wanneer de hond volledig is uitgegroeid (rond de leeftijd van 18 maanden) zal de aandoening vanzelf verdwijnen. Groeipijn komt voornamelijk voor bij jonge honden van snelgroeiende, grote rassen. Het openbaart zich meestal rond de 4e-6e levensmaand.

Hoe ontstaat groeipijn?

Bij de opgroeiende hond groeien natuurlijk ook de botten mee. Het bot wordt langer en dikker, en ook de voedingsbehoefte van het bot wordt groter. De voeding van het groeiende bot wordt geregeld door aanvoerende slagaders en afvoerende aders. Deze lopen door de zogenaamde voedingskanalen in de schors van het bot. Bij de opgroeiende hond moet dus ook het voedingskanaal in diameter toenemen. Als dit onvoldoende gebeurt zoekt het bloed een uitweg ergens tussen het bot en het beenvlies in. Het beenvlies gaat hierdoor pijn doen en kan zelfs gedeeltelijk loslaten, wat nog meer pijn tot gevolg heeft. Deze pijn is groeipijn. Groeipijn komt vooral voor bij grote honden.

Homeopathie bij groeipijn

Gijs is zo’n grote hond, een Duitse Dog reu van 7 maanden. De eigenaresse belde mij, want Gijs liep sinds een paar dagen flink kreupel. Na een bezoek aan de dierenarts bleek het om groeipijn te gaan. Tijdens mijn huisbezoek bleek dat de hond zijn linker voorpoot vrijwel niet kon belasten. Ik heb samen met de eigenaresse alle andere symptomen besproken, wat leidde naar een specifiek homeopathisch middel dat helemaal bij Gijs paste.

Nadat de eigenaresse gedurende één dag het middel had toegediend, verbeterden de klachten binnen vier dagen zienderogen. Hij kreeg weer meer eetlust, was minder sloom en kon ook zijn poot weer belasten. Na drie weken kwamen de klachten echter weer terug. Na een eenmalige herhaling van het homeopathische middel zijn de klachten opnieuw verdwenen, en deze keer gelukkig ook weggebleven. Gijs is uitgegroeid tot een prachtige Duitse Dog.

Monique Cornelissen, Klassiek Dierhomeopaat
inacht.nl

Dieren   Groeipijn   Hond  

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.