Homeopathische herfstmiddelen
Homeopathische herfstmiddelen
In dit jaargetijde, waarin nogal wat klachten de kop op kunnen steken, kunnen homeopathische middelen een welkome ondersteuning zijn voor onze weerstand. De meest passende middelen kunnen het beste door een homeopaat worden uitgezocht op grond van de specifieke klachten die juist in de herfst tevoorschijn komen - en de aard van de patiënt. Van de meerdere mogelijke homeopathische middelen die bij de herfstperiode passen, wil ik er twee noemen en beschrijven.
Tekst: Jan Hoes
Colchicum autumnale = herfsttijloos
Dit op een krokus lijkende plantje doet qua naam direct aan de herfst denken. Het is een beschermd giftig weideplantje uit de familie der lelies. In het najaar komen de purperen bloemen de grond uit, nadat het blad dat in het voorjaar opkwam, in de zomer verwelkt was. Colchicum bevat het zeer giftige colchicine. Dit wordt ook regulier als geneesmiddel gebruikt tegen jicht. Als ik eens een lezing hield voor huisartsen over homeopathie, was colchicum een van de voorbeelden die ik aandroeg om aan te geven dat zowel de reguliere als de homeopathische geneeskunde soms medicijnen gebruiken die dezelfde bron hebben en vaak bij dezelfde aandoeningen zoals hier: jicht. Hierbij vermeldde ik dan altijd dat de huisarts dan eigenlijk gebruikmaakt van het gelijksoortigheidsprincipe, want proefpersonen die Colchicum, gepotentieerd uit de frisse herfstknolletjes, uittesten, krijgen vaak jichtachtige symptomen.
Geur van vis
Colchicum wordt nog al eens voorgeschreven bij reumatische gewrichtsklachten, zoals in de kleine vingergewrichten ten gevolge van koud of vochtig weer, zoals in de herfst. En het is dus net als Dulcamara een echt herfstmiddel. Patiënten die baat hebben bij dit middel hebben vaak als typische eigenschap dat ze niet tegen de geur van vis kunnen. Ze worden daar misselijk van of kunnen ervan flauwvallen.
Dulcamara = bitterzoet
Dit homeopathisch middel wordt gepotentieerd uit bitterzoet, een plantje van de nachtschade-familie, waar ook de aardappel en de tomaat bij horen.
Bitterzoet heeft een paarse bloesem en giftige bessen, die je beter niet kunt eten. Het wordt nog al eens verward met Belladonna, wolfskruid. Het slingerachtige plantje heet bitterzoet omdat de bitter smakende takjes een wat zoete nasmaak hebben. De stengel bevat verschillende stoffen die invloed kunnen hebben op de spijsvertering, de huid en de gewrichten.
Bitterzoet heeft een duidelijke associatie met vocht en vochtige omgevingen. Het groeit aan de waterkant en in vochtige bossen en is dus een echt herfstmiddel.
Reumatische klachten
Dit plantje kan toegepast worden bij ziektes die juist ontstaan door vochtige omstandigheden, die echt horen bij het najaar, zoals bijvoorbeeld reumatische klachten. Dulcamara past ook bij klachten door afkoelen na een warme zomeravond. Of als je ziek wordt in een koude vochtige omgeving of door nat te worden. Klachten bij slagers door werken in een koelcel kunnen herstellen met Dulcamara. Ook wordt het voorgeschreven bij blaasproblemen door kouvatten.
Dominant karakter
Psychologisch kunnen mensen die gevoelig zijn voor dit middel snel boos, kortaangebonden of ongeduldig worden. Het zijn vaak stevig gebouwde mensen met een sterk vaak wat dominant karakter, dat je soms wat treffend ‘hardvochtig’ kunt noemen.
Middel kiezen
De middelen beschreven in dit artikel zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.
Benieuwd wat homeopathie voor jouw herfstklachten kan doen?
Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >
Gelezen in Homeopathie Magazine september 2023 >