Homeopathische begeleiding van puberhonden

Homeopathische begeleiding van puberhonden

Met een eigen pup is dit onderwerp iets heel actueels hier in ons huis! En ook al hoop ik voor iedereen dat jullie puber geen gezondheidsklachten heeft (zo wel, trek aan de bel hè, met homeopathie is zoveel moois te bereiken!), kunnen er wel wat ‘probleempjes’ zijn met het opgroeien. En dan doel ik met name op het stabiel opgroeien in gedrag. Natuurlijk vraagt dat goede begeleiding en training (wat ik ook aanbied, zie daarvoor mijn site www.mijnbaasenik.nl!). Maar daarnaast kan er ook met homeopathische middelen ondersteund worden en dat kan zo bijzonder zijn!

Waar ik bijvoorbeeld aan denk wat prima met homeopathie te begeleiden is:

 • Pubers die snel overprikkeld zijn en dan “druk” worden (iets wat echt heel, heel veel
  voorkomt!);
 • Pubers die onzeker zijn en snel angst ervaren;
 • Of juist pubers die moeite hebben met het accepteren van grenzen van de ander en overal op
  afstuiven;
 • Puppy’s die net uit het nest zijn en moeite hebben met landen/ aarden in het nieuwe huis;
 • Begeleiding tussen een aanwezige volwassen hond en de nieuwe aanwinst (dan is
  begeleiding van beide mogelijk en soms nodig, afhankelijk van de situatie!);
 • Etc.

Uit balans

De meeste van deze gedragingen zijn heel normaal bij opgroeiende honden, mits het geen extreme vormen aanneemt! Het kan wel uit balans zijn, te heftig zijn en dat gebeurt ontzettend vaak bij opgroeiende honden. Deze nuance is wel belangrijk en vraagt wel een goede waarneming van jou als begeleider! Met homeopathische middelen kun je vaak de scherpe randjes eraf halen, waardoor de jonge hond beter te begeleiden is. Naast de homeopathische begeleiding kan ik soms al met wat kleine tips over de omgang en begeleiding hele mooie veranderingen creëren.

Grenzen bepalen

Homeopathische begeleiding van puberhonden

Om onze eigen pup als voorbeeld te nemen: Ik heb een Sheltie reu van bijna twee jaar en een puppy van nu vier maanden. Ze kunnen ontzettend leuk spelen met elkaar, maar Dino, mijn volwassen hond, had best moeite met daarin onze pup Dani te begrenzen. Iets wat voor veel jonge honden moeilijk is, is hun eigen grens en de grens van een ander (mens of hond!) bepalen. Dus in die zin was het niet heel afwijkend, maar toch vond ik Dani daar echt te fel in. Natuurlijk begeleid ik dit ook door wat aanpassingen of manier van omgaan met, maar toch ben ik hem ook met homeopathie gaan behandelen. En met ontzettend mooi resultaat. Hij kan nu veel beter stoppen met spelen. Hij kan veel beter zelf kiezen voor rust. En als hij toch eens moeite heeft om die grens te bepalen (want ja, hij blijft een jonge hond, dat verandert de homeopathie niet!) dan kan ik of Dino dat veel beter stoppen! Deze homeopathische begeleiding maakt het opgroeien van Dani stabieler en rustiger (voor hem, maar ook voor mij en Dino ;-))

Gezond opgroeien

Naast dit soort begeleiding in gedrag kan homeopathie ook ondersteunen bij gezond opgroeien in fysieke zin. Ik denk bijvoorbeeld, zeker bij de grote rassen, aan begeleiding van de groei, om te voorkomen dat er groeipijnen en dergelijke ontstaan, of deze te behandelen als ze er zijn! Vraag gerust naar de mogelijkheden…

Homeopathie kan dus erg waardevol zijn bij een opgroeiende pup/puber!
Geniet van jullie jonge hond, want het is ook een ontzettend leuke tijd!

Leonie Noordhoek, Klassiek homeopaat voor dieren en gedrags- en
voedingsadviseur voor honden.

Leonienoordhoek.nl

Benieuwd wat homeopathie voor jouw huisdier kan betekenen?