Het Carbo vegetabilis-type: ‘Behoefte aan zuurstof’

Het Carbo vegetabilis-type: ‘Behoefte aan zuurstof’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Carbo vegetabilis-type. 

Tekst: Manon Bruins 

Zuurstof

Carbo vegetabilis is een prachtig homeopathisch middel dat regelmatig gegeven wordt aan mensen bij wie problemen met de opname van zuurstof aan de orde zijn. Onvoldoende opname van zuurstof kan leiden tot vermoeidheid, verwardheid of benauwdheid. Denk aan mensen die niet goed herstellen na een slopende ziekte (bijvoorbeeld long-COVID), maar ook aan oudere mensen die niet meer goed en diep kunnen doorademen. Bij mensen met astma of oudere mensen met een stokkende ademhaling kan het middel Carbo vegetabilis ondersteunen bij toename van vitaliteit.  

Darmen 

Mensen voor wie dit middel passend is hebben vaak ook problemen met de doorbloeding en met hun darmflora. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan zijn na antibioticakuren, langdurige ziekte of medicatie. Ook bedlegerigheid speelt hierbij een rol. Deze mensen hebben last van opgezette darmen en zijn meer dan normaal winderig. De opgezette buik maakt dat er minder diep ingeademd kan worden (de longen hebben onvoldoende ruimte) wat benauwdheid en vermoeidheid tot gevolg heeft. Het zijn mensen die graag een ventilator op hun gezicht richten, of zichzelf lucht toe wapperen om maar makkelijker adem te kunnen halen. 

Gelatenheid 

Over het algemeen speelt vooral het fysieke beeld een rol bij de keuze voor Carbo vegetabilis. Het type mens is minder bepalend. Wat wel kenmerkend is, is een gevoel van gelatenheid en onverschilligheid; niet verwonderlijk als je je zo uitgeput voelt. Deze mensen hebben weinig energie en zijn kouwelijk. Verder is Carbo vegetabilis een belangrijk middel bij herstel na shock na een operatie, met name wanneer er sprake is van kouwelijkheid, vermoeidheid en benauwdheid.  

Middel kiezen 

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.