Het Bryonia alba-type: ‘Werk, werk, werk’

Het Bryonia alba-type: ‘Werk, werk, werk’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Bryonia -type. 

Tekst: Manon Bruins 

Overwerkte zzp’ers 

Bryonia past bij mensen die angst hebben voor verlies, met name voor tekort komen of het kwijtraken van financiële zekerheid. Het kan zijn dat ze als kind armoede hebben gekend, maar soms is niet duidelijk waar de angst voor armoede vandaan komt. Om deze angst te bezweren werken ze als bezetenen. Iemand die vastzit in een ‘Bryonia-beeld’ kan niet meer ontspannen. De aandacht en energie gaan volledig uit naar zijn/haar werk, en naar het verdienen van geld. Het gaat niet zozeer om prestige of om iets maatschappelijks op te bouwen, of om plezier in het werk zelf; in eerste instantie gaat het om financiële groei en zekerheid. Niet om met rijkdom te showen, maar puur om het gevoel van tekort of verlies te kunnen dempen.  

Alle focus op werk 

De Bryonia is als werknemer ideaal voor een baas: het zijn harde werkers die maar blijven doorgaan. Meestal zien deze mensen in dat je als zzp’er weliswaar meer risico neemt, maar ook grotere winsten kunt behalen. Ze werken hard, en sluiten zich grotendeels af voor de emoties en gevoelens van anderen. Een Bryonia heeft geen zin om ‘sociale nonsens’ uit te wisselen op feestjes, dat is immers tijd waarin ook geld verdiend had kunnen worden. Als deze situatie te lang aanhoudt ontstaan problemen met ontspannen, ze liggen ’s nachts in bed te woelen en raken uiteindelijk overspannen.  

Lichamelijke klachten 

Dit middel heeft affiniteit met gewrichtsklachten. De pijnlijke gewrichten verbeteren door rust. Elke beweging brengt verslechtering van de klachten met zich mee. Verder is Bryonia een belangrijk middel bij klachten aan de luchtwegen. Denk aan bronchitis of longontsteking. De hoestaanvallen zijn zo heftig dat de borstkas pijn doet. De patiënt houdt de borstkas stevig vast bij elke aanval, dan is het nog het beste te verdragen.  

Middel kiezen 

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.