Het Ammonium carbonicum-type: Wat is mij allemaal aangedaan?

Het Ammonium carbonicum-type: Wat is mij allemaal aangedaan?

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb je meegemaakt en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Ammonium carbonicum-type.

Tekst: Manon Bruins

Cynisch en verbitterd door onrecht

Ammonium carbonicum past bij mensen die langdurig het gevoel ervaren onheus bejegend te zijn; door andere mensen of door hun situatie in het leven. Ze kunnen dit niet goed omzetten naar actie, maar onderdrukken hun boosheid en hebben hier vooral zelf last van. Ze kunnen het gevoel hebben dat de maatschappij verrot is, tekortschiet, en ze zijn slachtoffer van dit nare gevoel.

Kritiek op anderen

Vanuit dit gevoel kunnen ze kritisch, wat ontevreden en snel geïrriteerd overkomen op hun naasten. Deze irritatie komt voort vanuit een heel verleden aan ondergaan leed en teleurstelling, wat maakt dat het niet passend is op dit moment en in deze situatie. Andere mensen kunnen er dan ook niet veel mee, en trekken zich terug uit het contact, waardoor helaas een vicieuze cirkel is ontstaan.

Weinig vitaliteit

Mensen bij wie dit middel past hebben weinig energie, ze zijn snel vermoeid. Het middel kan passen bij mensen die door een ongeluk of chronische ziekte afhankelijk zijn geraakt van intensieve pleegzorg en hierdoor bozig, verongelijkt en apathisch zijn geworden. De motivatie om zelf in beweging te komen is moeilijk te vinden. Door het gevoel slachtoffer te zijn ontbreekt zelfinzicht in de mogelijkheden die er zijn om fysiek en emotioneel in een gezondere toestand terecht te komen.

Lichamelijke klachten

Dit middel heeft affiniteit met het hart en de ademhaling. Het kan behulpzaam zijn om meer energie te voelen, daardoor meer te ondernemen, waardoor hart en longen kunnen aansterken en het gevoel van eigen kracht kan toenemen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.