Het Alumina-type: Wie ben ik

Het alumina-type: Wie ben ik?Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld. Wat is jouw ontwikkelingsstadium en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van het Alumina-type.

Tekst: Manon Bruins

Verwarring over de eigen identiteit

Alumina past bij mensen wiens identiteit of individualiteit is weggenomen. Doordat ze geen sterk eigen anker van bewustzijn (meer) hebben, ontstaat een gevoel van verwarring. Dit beeld kan in de jeugd zijn ontstaan, doordat de vorming van iemands ontwikkeling zodanig is onderdrukt dat hij zichzelf is kwijtgeraakt en afhankelijk is geworden van zijn omgeving. Dit afgesneden raken van de eigen identiteit zie je soms ook bij mensen die vroeger linkshandig waren, en bij wie dit hardhandig is afgeleerd. Dit kan leiden tot de verwarring over het ‘zelf’.

Bewustzijn verloopt langzamer

Vaker zien we dit beeld bij mensen die dement worden. Wie ben ik? Het denken verloopt moeizaam, langzamer. Reacties uit de omgeving maken dat het Alumina-type zich dit realiseert, waardoor in hemzelf een gevoel van gehaastheid en nog grotere verwarring ontstaat. Vanuit deze verwarring kunnen ook agressie, koppigheid en impulsiviteit ontstaan. De verwarring over zichzelf kan zo groot zijn, dat je het woord ‘ik’ of ‘mijn’ in een conversatie nauwelijks meer hoort. Die beleving van het ‘zelf’ is er gewoonweg niet meer.

Apathie

Bij de meeste mensen waarvoor Alumina passend is, zie je apathie en lusteloosheid. Er is vaak weinig emotie meer te bespeuren. Soms worden er gewoon geen antwoorden meer gegeven op vragen, omdat de vraag niet bewust meer binnenkomt. Het inzetten van homeopathische middelen bij bijvoorbeeld dementie is palliatief. Het kan een rol spelen bij het verminderen van apathie, depressie en onrust.

Lichamelijke klachten

Traagheid en zwakte zijn de rode draad in lichamelijke klachten. Dat uit zich in obstipatie: harde ontlasting die pijnlijk is. Er kan sprake zijn van verminderde weerstand. Traagheid van slokdarm, darmen en blaas zijn mogelijk. Ook schade aan het centrale zenuwstelsel door toxische stoffen kan dit beeld geven.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >