De Veratrum mens: ‘List en bedrog’

De Veratrum mens: ‘List en bedrog’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt?
Welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Veratrum-mens.

Tekst: Manon Bruins

Het doel heiligt de middelen

Het gedrag van de Veratrum persoon is niet het meest lieflijke uit de beschrijving van de types. Een Veratrum type heeft het gevoel dat hij zijn sociale positie kwijt is geraakt en dat hij die op elke mogelijke manier snel moet terugwinnen, anders is het met hem gedaan. Oplossingen die dan voor de hand liggen zijn misschien zelfs wel gokken en frauduleuze bedrijfjes starten. Veratrum doet zich graag succesvol en belangrijk voor en het maakt hem niet uit hoe zijn succes tot stand komt. Denk aan bank-aan-huis oplichters, of mensen die op onrechtmatige manier slaatjes weten te slaan uit crisissituaties. De paniek die ontstaat door het gevoel van verlies in aanzien en sociale zekerheid heiligt voor Veratrum alle middelen. Het zijn mensen die met hun vlotte praatjes een spoor van ellende kunnen achterlaten.

Religie

Een ander kenmerk van dit middel is dat er vaak een affiniteit is met religie of spiritualiteit. Maar ook hier is te zien dat het meer voor de bühne is, en gaat het vaak gepaard met drama en show. Ook hiervan is het doel om aanzien en macht te verwerven. Denk aan valse religieuze leiders die vooral het geld van hun volgers gebruiken voor zelfverheerlijking. Als Veratrum betrapt wordt en zijn gedrag bloot komt te liggen, doet hij er alles aan om zich hieruit te draaien. Er is altijd een zielig verhaal op te dissen, of hij was slachtoffer van iemand anders.

Ambitieus

Bij dit middel past een enorme ambitie, en het laten zien van zijn rijkdom, succes of kennis. In de omgang kan Veratrum heel charmant en vleiend zijn, maar pas op, er zit wat achter. In ‘succesvolle vorm’ zien we dit gedrag soms bij mensen op hoge posities in de maatschappij (voor zolang het duurt), en in minder succesvolle vorm zijn het mensen die in inrichtingen terecht komen vanwege godsdienstwaanzin of ernstige depressies.

Lichamelijke klachten

Veratrum voelt zich heel kouwelijk. Bijna alsof hij in een ijsbad zit. Als Veratrum al naar een homeopaat gaat is dit met klachten van het maag-darmkanaal, diarree, en heftig overgeven.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.