De Staphisagria mens: ‘Waardig in stilte lijden’

De Staphisagria mens: ‘Waardig in stilte lijden’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op basis van het totaalbeeld van klachten en symptomen van een persoon. Hierbij worden zowel lichamelijke klachten als het mentale en emotionele beeld in overweging genomen.
Wat is jouw karakterstructuur, wat heb jij meegemaakt in je leven?
Welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Staphisagria mens.

Tekst: Manon Bruins

Gekrenkte trots

Staphisagria is een homeopathisch middel dat goed past bij zeer gevoelige individuen die in stilte lijden. Ze hebben het gevoel dat ze ondanks vernedering hun waardigheid koste wat kost moeten behouden. Ze onderdrukken hun boosheid en weigeren zich te verlagen tot het grove niveau van degenen die hen hebben gekwetst, maar innerlijk knaagt het aan hen. Ze houden hun emoties in bedwang, omdat ze het verlies van controle erger vinden dan de vernedering of het onrecht dat hen is aangedaan. Het onderdrukken van hun emoties kan zo’n tol eisen dat ze letterlijk staan te trillen van woede, zonder een enkel woord te uiten. Ze benaderen anderen op de manier waarop ze zelf graag behandeld willen worden: vriendelijk, respectvol en rechtvaardig. Ze vragen er nooit direct om, maar als ze niet de erkenning krijgen die ze verdienen, kunnen ze ziek worden van gekrenktheid.

Verlies van zelfbeheersing

Wanneer de druk te groot wordt en Staphisagria te lang en te veel onrecht moet verdragen, kan deze persoon plotseling de controle verliezen en uitbarsten in woede. Het servies vliegt dan door de keuken. Dit zijn de mensen die gedurende twintig jaar huwelijk nooit een boos gezicht laten zien, maar ook degenen die altijd lijken te worstelen met het beheersen van hun boosheid. In de praktijk zien we zulke sterke uitersten niet vaak, maar het is duidelijk dat dit persoonstype moeite heeft met het verwerken van (vermeende) beledigingen: hetzij in stilte lijden, hetzij overdreven heftig reageren. Staphisagria kan helpen om op een rustige manier grenzen aan te geven zonder zichzelf te verliezen.

Lichamelijke klachten

Een gevoelige plek bij het Staphisagria type is de blaas. Ze zijn vatbaar voor blaasontsteking na gemeenschap, na operatie of na katheterisatie.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld als illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.