De Pulsatilla vrouw: ‘Als ik lief ben, zorg je dan voor mij?’

De Pulsatilla vrouw

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Pulsatilla mens, die meestal een vrouw is.

Tekst: Manon Bruins

Afhankelijkheid

Hoewel een Pulsatilla type een zeer doortastende verpleegkundige kan zijn, zie je in haar binnenwereld iets anders. Pulsatilla voelt zich van binnen kwetsbaar en niet helemaal opgewassen tegen de buitenwereld. Om de zorg, aandacht en liefde te krijgen die ze nodig heeft is ze empathisch en zorgzaam naar anderen toe. Dat is lief en gemeend, maar wel gegeven in de hoop het ook terug te krijgen. Ze hebben behoefte aan gezelligheid, aan verbondenheid en zijn bang om er niet bij te horen. Als ze goed in balans zijn, zijn dit vrouwen die veel zorg en gezelligheid brengen naar mensen om zich heen. In minder goede doen kan dit doorslaan naar claimend en zielig gedrag. Ze maken zich dan te afhankelijk van anderen en kunnen minder goed bij hun eigen kracht.

Troost

Omdat het vaak lieve en gezellige vrouwen zijn, zijn ze niet vaak alleen. Ze hebben een netwerk van vriendinnen en een sterke partner om hen heen. Bij verdriet of zorg knappen ze erg op van aandacht, van ‘lekker uithuilen’, van een arm om hen heen. Ook praten over hun zorgen lucht al snel op. Hun humeur kan plots veranderen: verdriet wordt snel geuit en verwerkt in een liefdevolle omgeving en het is dan al gauw weer goed. Maar andersom is ook het geval: ineens boos of verdrietig worden. Vrouwen ervaren zelf dit snelle omslaan van hun humeur als vervelend en als ‘hormonaal gedoe’. Het middel Pulsatilla kan helpen om meer in balans te blijven en zich minder snel uit het veld te laten staan.

Samen

Pulsatilla gaat niet graag alleen op stap. Ze is liever met iemand samen want alleen voelt ze zich kwetsbaar. Om zich te verzekeren van gezelschap neemt ze soms weinig ruimte in: ‘zeg jij het maar, wat wil jij doen?’. Ook tijdens bevallingen is het een fijn middel om in te zetten als de vrouw eraan twijfelt of ze het nog wel volhoudt. ‘Je kan het!’, is de informatie die Pulsatilla haar dan geeft.

Lichamelijke klachten

Pulsatilla heeft klachten die verspringen en verplaatsen van plek. De klachten uiten zich grillig. Ze kunnen niet goed tegen warmte, ’s nachts moet er beslist een raam open. Frisse lucht verbetert. Ze heeft vaak weinig dorst, en moet er echt aan denken om regelmatig te drinken. Haar klachten zijn vooral in de hormonale sfeer, bijvoorbeeld puberteit, menstruatie, overgang, en zwangerschap.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.