De Nux vomica mens: ‘Ik krijg het gedaan!’

De Nux vomica mens: ‘Ik krijg het gedaan!’Een homeopathisch middel wordt gekozen op basis van het totaalbeeld van klachten en symptomen van een persoon. Hierbij worden zowel lichamelijke klachten als het mentale en emotionele beeld in overweging genomen. Wat is jouw karakterstructuur, wat heb jij meegemaakt in je leven? Welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Nux vomica mens.

Tekst: Manon Bruins

Ambitie

Het middel Nux vomica past bij mensen die zeer ambitieus, zelfverzekerd en gedreven zijn. Nux vomica wil de wereld laten weten dat hij of zij er is. ‘Ik ben iemand, ik heb ambitie, en ik verwezenlijk die’. Of dat nu in de politiek, de filmindustrie of het bedrijfsleven is. Door hun ongebreidelde ambitie zijn ze gedreven, vragen het uiterste van zichzelf én van de mensen om hen heen. Ze streven naar roem en eer en willen een luxueuze levensstijl. Hierbij tonen ze weinig interesse in de wensen of gevoeligheden van anderen. ‘Als het je niet bevalt, kun je beter ergens anders gaan werken’, is hun motto.

Workaholic

Nux vomica mensen werken hard zolang het nodig is om hun doel te bereiken. Hun agenda is overvol gepland. Ze werken efficiënt, doortastend en verzetten enorme hoeveelheden werk. Het vergaren van materie en rijkdom geeft hun het gevoel dat ze succesvol zijn in het leven. Zolang het hen professioneel gezien voor de wind gaat, zijn ze meestal pragmatische en stabiele leiders. Maar zodra de druk of tegenslag te groot wordt, transformeren ze in koppige, geïrriteerde en harde mensen. Als iets hen niet bevalt, laten ze dat duidelijk merken, vaak met krachtige bewoordingen. Ze houden ervan om tot het uiterste te gaan voor iets en als een werknemer dan om vier uur vertrekt zonder dat het werk af is, kan diegene flinke kritiek verwachten.

Lichamelijke klachten

Al dat streven naar perfectie en het uiterste van zichzelf vragen kan maken dat ze volledig over de grenzen van hun lichaam gaan. Om er toch alles uit te persen drinken ze veel koffie, roken ze, gebruiken ze mindfulness of supplementen en superfoods om nog efficiënter te zijn. Wanneer zelfs dat niet meer werkt, raken ze chronisch geïrriteerd. Vooral geluiden, zoals een knisperende krant of een klikkende balpen, kunnen hen woedend maken. Ze krijgen last van hun maag, constipatie en worden ’s nachts vanaf 03:00 uur wakker om te piekeren over werk. Het middel Nux vomica kan dan helpen om uit de valkuil van de overwerkte manager te stappen en weer een sterke leider te worden.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld als illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk.

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >