De natrium muriaticum mens: ‘Hartzeer’

De natrium muriaticum mens: ‘Hartzeer’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Natrium muriaticum mens.

Tekst: Manon Bruins

Gekwetste liefde

In goede mentaal/emotionele gezondheid is de Natrium muriaticum persoon iemand aan wie je gemakkelijk je geheimen vertelt. Mensen voelen aan dat Natrium goed kan luisteren en, nog belangrijker, goed geheimen kan bewaren. Natrium is rustig, stabiel, emotioneel wat gereserveerd en lijkt goed alleen te kunnen zijn. Als Natrium gekwetst is geweest in een relatie kan het gevoel ontstaan dat hij niet kan vertrouwen op de liefde van een ander. Ook het overlijden van geliefden maakt dat zijn hart op slot gaat, zodat niemand het meer kan kwetsen. Kwetsing kan zijn ontstaan door een geliefde, of door de belangrijkste liefdesband in iemands leven: die met je vader of moeder.

Gevoeligheid

Natrium is sensitief voor hoe mensen met elkaar omgaan. Hij/zij zal zijn uiterste best doen om een ander niet te kwetsen, om zo ook zelf niet gekwetst te worden. Soms zie je dat ze juist de aanval kiezen, als beste verdediging voor hun eigen hart. Als ze gekwetst zijn in relaties kunnen ze daar niet goed van herstellen. Ze blijven herinneringen levend houden, en denken aan wat ze anders hadden moeten doen. Er komt zelfverwijt omhoog (bij een relatie die verbroken werd), of gevoelens van wraak (als de geliefde is overleden als gevolg van een ingreep). Mensen die Natrium muriaticum nodig hebben, helen niet meer van hun gebroken hart. Ze gaan ver in hun bescherming hiervan: liever verliefd op een onbereikbare vrouw of man. Dan kan je romantiek en verbinding beleven zonder dat je je ooit helemaal hoeft te geven. De ander is immers niet helemaal beschikbaar.

Muziek

Omdat Natrium verkrampt zijn emoties beschermt kan hij soms overvallen worden als iets door zijn muur heen breekt. Muziek kan emoties bevrijden en hen onverwacht erg ontroeren of het verdriet losmaken. Ook na alcohol komen de emoties die binnengehouden worden naar buiten in de vorm van een woordenvloed, of het innig omhelzen van iedereen.

Lichamelijke klachten

Natrium is gevoelig voor hoofdpijn en eczeem, kan niet zo goed tegen de hitte van de zon. Ook zie je vaak kloofjes in de lippen of erg droge lippen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.