De Ignatia mens: ‘Vastzittende ontgoocheling’

De Ignatia mens: ‘Vastzittende ontgoocheling

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Ignatia-mens.

Tekst: Manon Bruins

Idealen en conflict

De Ignatia man of vrouw is iemand die hoge verwachtingen heeft van de liefde, en in het algemeen hoge verwachtingen en idealen koestert in het leven. Ze zetten zich met hart en ziel ergens voor in. Grofheid of ruwheid in gedrag tussen mensen onderling verdragen  ze niet goed. Waar sommige mensen dergelijk gedrag ter plekke benoemen en in de kiem kunnen smoren, lijdt Ignatia er in stilte onder. Ze nemen de krenking mee naar binnen en onderdrukken hun emoties. Als zij teleurgesteld raken in de liefde, of als hun geliefde (partner, ouder, kind, vriend) overlijdt, kunnen ze vastraken in conflict. Ze kunnen niet accepteren dat de liefde over is, of dat de geliefde niet meer in leven is. Zo komen ze niet toe aan rouw en acceptatie, maar stikken bijna in het conflict tussen wat is, en wat ze zouden willen.

Onderdrukking emoties

Ignatia onderdrukt zijn of haar emoties van ontgoocheling, verdriet of krenking. Aan de buitenkant merk je dat niet. Maar de spanning moet natuurlijk toch ergens naar toe: je hoort ze vaak zuchten (dit realiseren ze zichzelf niet) of vertellen over een ‘brok in hun keel’. Ook kunnen ze de behoefte hebben om hun emoties weg te eten. Soms zie je anorexia en boulimia ontstaan.

Hysterie

Ook het andere uiterste past in dit middelbeeld: hysterie. Het heftig en dramatisch naar buiten brengen van wat hen geraakt heeft. Voor de naasten is dit vaak niet te plaatsen; de mate van drama lijkt niet te passen bij wat ze vertellen over wat er gebeurd is. ‘Maak je je hier nou nog zo druk over’, is de reactie van de omgeving dan. Denk bijvoorbeeld aan het liedje Torn van Natalie Imbruglia: ‘You’re a little late, I’m already torn’. Het middel Ignatia kan helpen om emoties te doorvoelen, te accepteren wat er is gebeurd en dit op een rustiger manier te verwerken.

Lichamelijke klachten

Ignatia heeft vaak een leeg gevoel op de maag dat niet verbetert door iets te eten. Ook kan er een gevoel van spanning of brok in de keel zijn. Ze zijn verder gevoelig voor hoofdpijn, of nerveuze hoestprikkels.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.