De Causticum mens: ‘vechten voor een betere wereld’

De Causticum mens: ‘vechten voor een betere wereld’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Causticum-mens.

Tekst: Manon Bruins

Idealist die handen uit de mouwen steekt

Causticum mensen voelen het leed en onrecht in de wereld zozeer dat ze er iets aan willen veranderen. Het zijn mensen die ergens voor gaan staan en strijden. Vooral onrecht aan kinderen, dieren en mensen die zich niet kunnen verweren gaat hen aan het hart. Deze mensen, ook tengere dames, kunnen bij onrecht zomaar tussen de agressor en dader inspringen. Ze kunnen onrecht letterlijk niet aanzien, en komen op voor de zwakkere partij.

Van het onrecht van een ander maken zij hun drijfveer. Denk aan mensen die werken bij Greenpeace, Amnesty International, de Rechtswinkel, maatschappelijk werkers, mensen die onmiddellijk in actie kwamen om Oekraïners te helpen. Maar ook aan moeders die protesteren tegen verplichte vaccinatie of opkomen voor het recht van kinderen om naar school te gaan tijdens de lockdown.

Ontgoocheling

Zolang Causticum mensen het gevoel hebben dat wat ze doen voldoende effect heeft zijn ze in goede gezondheid. Maar als ze te lang en te hard hebben ‘gestreden’, en er weinig verandert aan het onrecht, gaat het verdriet en de boosheid hierover hen zo aan het hart dat het verlammend werkt. Ze kunnen zo terneergeslagen zijn dat ze slecht slapen, en niet meer energie en vrolijkheid voelen.

Lichamelijke klachten

Causticum kan zich letterlijk en figuurlijk lamgeslagen voelen. Letterlijk uit zich dat in verlammingsverschijnselen: stotteren bij emotionele opwinding, heesheid, incontinentie, verslapping van de spieren. Typerend zijn kloofjes aan de lippen en wratjes bij de nagelriemen.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, je kunt op deze website naar een homeopaat zoeken.