De Arsenicum mens: ‘de neurotische expert’

De Arsenicum mens: ‘de neurotische expert’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium?
Wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Arsenicum mens.

Tekst: Manon Bruins

Veel angsten

De Arsenicum mens kent veel angsten. Dat er iets met hem gebeurt, dat hij faalt, dat hij ziek wordt. Dat er met mensen om hem heen iets gebeurt. Hij ervaart de wereld als vijandig en chaotisch. Alsof iemand erop uit is om hem te slim af te zijn of te beroven. Zijn angsten maken hem onzeker, en omdat dit een naar gevoel is, zoekt hij naar de mogelijkheid om zich wel ergens zeker over te voelen. Meestal is dat een specialisme in een bepaald kennisgebied. Van een afgebakend onderwerp veel weten, geeft hem een broodnodig gevoel van houvast, van zekerheid. Ordenen, kennis en logica brengen hem rust. Dat maakt Arsenicum mensen aan de ene kant tot heel betrouwbare deskundigen, aan de andere kant kunnen het ook mensen zijn die irriteren met hun betweterigheid. Want ze kennen alle details en ze weten het beter dan wie dan ook.

Gezondheid

Arsenicum is wat hypochondrisch aangelegd. Dus heeft hij voor zichzelf een aantal leefregels bedacht waar hij zich streng aan houdt. Als hij het gevoel heeft dat het niet goed gaat, dat hij ernstig ziek is (een griepje), kan hij heel onrustig worden. Hij kan dan slecht alleen zijn, want als hij alleen is dringt de angst voor ziekte of de dood zich aan hem op.

Zorgzaam

Omdat Arsenicum bang is voor verval en verlies, is hij vaak zuinig op relaties, spullen en zijn omgeving. Dit type mens zet zich graag in voor behoud van natuur en hun sociale omgeving en ze kunnen daarin heel zorgzaam zijn. Dat doen ze op een gedegen, geordende wijze. Met grote aandacht voor details. Ze willen niets missen, want dan gaan er wellicht dingen fout. Een mooie Excel spreadsheet en een georganiseerd bureau, kunnen een gevoel van rust en veiligheid geven: ‘Hier gaat voorlopig niets mis’.

Lichamelijke klachten

Voor Arsenicum types is de huid vaak een kwetsbare plek. Ze zijn gevoelig voor eczeem. Ook astmatische klachten komen regelmatig voor. Ze komen vaak op consult vanwege brandende maagpijnen, die ze blussen met kleine slokjes koud water.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.