De Argentum nitricum mens: ‘Plankenkoorts’

De Argentum nitricum mens: ‘Plankenkoorts’

Een homeopathisch middel wordt gekozen op het totaalbeeld aan klachten en symptomen van een persoon. Daarbij horen lichamelijke klachten, maar ook een mentaal en emotioneel beeld.
Wat is jouw ontwikkelingsstadium, wat heb jij meegemaakt in je leven en welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Argentum nitricum mens.

Tekst: Manon Bruins

Podiumvrees en dwangmatigheid

Het middel Argentum nitricum past bij mensen die het gevoel hebben een prestatie te moeten leveren en voor wie dat enorme spanning of dreiging met zich meebrengt. Onder druk komt het gevoel dat ze niet veel waard zijn als ze niet goed presteren. Ze hebben het gevoel vast te zitten in een situatie (je moet het podium op, je moet je examen maken, en er is geen ontsnappen aan). Je staat er alleen voor, en je moet het goed doen. Om dit nare gevoel van dreiging en faalangst te kunnen hanteren, komen er zelfbedachte bezweringen of regels als reddingsboeien. Denk aan artiesten die alleen blauwe m&m’s in hun kleedkamer willen, voetballers die alleen met vieze sokken het veld op gaan, studenten die precies 10 minuten te vroeg willen zijn of altijd met dezelfde pen hun examen maken.

Angst voor controle verlies

Het laatste wat deze mensen willen is terechtkomen in situaties waarin ze het gevoel hebben niet meer zelf de regie te hebben, of de controle over hun angsten verliezen. Dus komt er lading te liggen op ‘spannende’ situaties: reizen per vliegtuig (overgeleverd aan een piloot), hoogtevrees (wat als ik val), nauwe ruimte (wat als ik vast kom), op tijd ergens zijn (wat als ik te laat ben), presteren (wat als ik faal), etc. Alles wat hen het gevoel kan geven in het nauw te zitten gaan ze uit de weg. Dit gebeurt vaak onbewust. Als homeopaat vraag je naar angsten. Deze mensen zeggen rustig dat ze die niet hebben. Bij doorvragen blijkt dat ze bruggen, tunnels, vliegreizen, en hoogtes uit de weg gaan. Maar dit doen ze zo routineus dat ze soms niet eens meer benoemen dat het een ding is.

Waar is hier de nooduitgang?

Hun oplossing voor de angst om vast te komen zitten is om te allen tijde te weten waar de nooduitgangen zijn. Ze zijn gevoelig voor paniekaanvallen in specifieke situaties (vliegtuig, tunnels, voordat ze het podium op gaan, etc.). Deze mensen zijn vaak creatief en hebben een grote verbeeldingskracht. Aan de ene kant is dat wat hen bijzonder maakt (vaak zijn het mensen die het podium juist opzoeken), aan de andere kant hebben ze er last van omdat ze zich levendig voor de geest kunnen halen wat er allemaal mis kan gaan.

Lichamelijke klachten

Klachten waarmee deze mensen op consult komen zijn allerlei angsten, stress slaat op hun keel en stem (heesheid, stotteren), en diarree als gevolg van stress.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld ter illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, voor het uitkiezen van een passend middel kun je op deze website een homeopaat raadplegen.