Calcarea carbonica – de parel in beslotenheid

Calcarea carbonica menstype homeopathie

Een homeopathisch middel wordt gekozen op basis van het totaalbeeld van klachten en symptomen van een persoon. Hierbij worden zowel lichamelijke klachten als het mentale en emotionele beeld in overweging genomen.
Wat is jouw karakterstructuur, wat heb jij meegemaakt in je leven?
Welk homeopathisch middel past hierbij?

In deze editie van de rubriek ‘Types in de homeopathie’ bespreken we kenmerken van de Calcarea carbonica mens.

Tekst: Peter Goosensens

Vertrouwde pad

In de homeopathie kennen we de Calcarea carbonica-constitutie als de betrouwbare werker die rustig en gestaag z’n ding doet, regelt wat geregeld moet worden en daarbij het veilige en vertrouwde pad bewandelt. Geen verrassingen, zekerheid voor alles. Het zijn de stille krachten die gedijen bij een stabiele en vertrouwde omgeving. Ze werken in hun eigen tempo, kunnen misschien soms wat passief overkomen maar hebben hun zaken uiteindelijk wel voor elkaar. Deze mensen zijn praktisch ingesteld en voelen zich verantwoordelijk voor het volbrengen van hun taak.

Kat uit de boom kijken

Mensen die passen bij het beeld van Calcarea carbonica zijn gevoelig voor de mening van anderen en voelen zich vaak bekeken. Hun zelfvertrouwen is niet heel sterk ontwikkeld, vandaar dat ze eerst de kat uit de boom kijken en pas in actie komen wanneer ze zeker weten dat hun poging zal slagen. Wanneer de ander te dichtbij komt dan klapt de spreekwoordelijke schelp dicht en zijn ze even niet bereikbaar.

Faalangst

De reden voor homeopathische ondersteuning is bij Calcarea carbonica vaak gelegen op het psychisch vlak, denk bijvoorbeeld aan onzekerheid, faalangst en het zich niet prettig voelen in de aanwezigheid van anderen. Op het fysieke niveau zijn vanuit de homeopathische literatuur klachten omtrent de spijsvertering bekend, maar bijvoorbeeld ook allergieën en terugkerende infecties in het KNO-gebied. Het zal niemand verbazen dat Calcarea carbonica een veelgebruikt middel is bij kinderen in de groei.

Middel kiezen

De middelen beschreven in de serie ‘Types in de homeopathie’ zijn bedoeld als illustratie voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen. Het inzetten van een homeopathische behandeling is maatwerk, je kunt op deze website zoeken naar een homeopaat bij jou in de buurt.