Strakker en fitter worden we er niet op naarmate we ouder worden. Maar de ouderdom biedt gelukkig ook kansen, is in deze HM te lezen in het artikel over zingeving. Zo vinden we met de jaren vaak meer rust, is er tijd voor bezinning en krijgen we er een prettige dosis wijsheid voor terug. Vincent Engel schrijft over Argentum nitricum, een middel dat kan helpen om negatieve gedachten in toom te houden. En we interviewden twee dames op respectabele leeftijd die hun levens -mede dankzij de homeopathie- nog ruimschoots de moeite waard vinden.

Verder een mooi interview met Huib Wijtenburg, arts voor homeopathie, die zich al jaren inzet voor de erkenning van homeopathie, en een gastcolumn van schrijfster Karin Giphart, die met homeopathie en andere complementaire geneeswijzen haar gezondheid op peil houdt.

Artikelen

Huib Wijtenburg: ‘Homeopathie helpt mensen om zichzelf beter te leren kennen’

Huib Wijtenburg is arts voor homeopathie en coördinator van de vakgroep homeopathie van de AVIG (artsenvereniging integrale geneeskunde). Hij houdt al meer dan dertig jaar praktijk in Nijmegen en heeft in die tijd de ontwikkelingen in de homeopathie op de voet gevolgd. Al jarenlang zet hij zich zo in voor erkenning van de homeopathie, die hem zeer na aan het hart ligt.

Stop met piekeren!

Stelt u zich eens voor dat er iets erg gebeurt… U ziet uw huis in vlammen opgaan of u loopt een enge ziekte op. Meestal blijft het gelukkig bij ‘stel je voor’, maar wat nou als deze gedachten je leven gaan beheersen? Een homeopaat schrijft het middel Argentum nitricum voor als iemand in zijn verbeelding doemscenario’s blijft herhalen; in je hoofd kan immers van alles gebeuren.

Wat is de werking van Slaapbol?

Papaver Somniferum, ook wel slaapbol genoemd, is een echte eyecatcher. De prachtig bloeiende eenjarige plant behoort tot de familie van de Papaveraceae. Er zijn veel verschillende ondersoorten, waarbij de kleuren variëren van donkerrood, paars, roze tot zelfs wit. In het Nederlandse tuinlandschap zal je ze regelmatig aantreffen.

Grijs en gelukkig

Ouderen vormen een steeds grotere groep in onze samenleving. We leven steeds langer en door de grote groep babyboomers zal de bevolking de komende jaren nog meer vergrijzen. Tegelijkertijd lijkt de moderne samenleving de eeuwige jeugd hoog in het vaandel te hebben. Strak, sportief en fit is de norm. Hoe kan de ouder wordende mens zich hiertoe verhouden? Want de tand des tijds is genadeloos en vroeg of laat eist de ouderdom zijn tol. Iedereen die op oudere leeftijd komt, is dit lot beschoren, en de moderne cultuur bereidt niemand er op voor.

Vereniging steunt onderzoek bij biggen

In Europese regelgeving is vastgelegd dat in de biologische veeteeltsector homeopathie de voorkeur heeft boven reguliere medicijnen en antibiotica, mits de therapie werkzaam is. En hoewel homeopathie populair is onder biologische veehouders, is er nog steeds een tekort aan wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan. De Vereniging Homeopathie, groot voorstander van wetenschappelijk onderzoek, gaf onlangs financiële steun voor nieuw onderzoek naar de werking van homeopathie bij biggen.

Mevr. De Mooij (75): ‘Ik ben mezelf geworden met homeopathie’

Mevrouw De Mooij (75 jaar) heeft een bewogen leven achter de rug. Zoals dat geldt voor veel mensen van haar generatie is het ‘not done’ om te praten over moeilijke gebeurtenissen of gevoelens. Toen ze chronisch last kreeg van galstenen vond ze het tijd om naar homeopaat Mariëtte Bakker te gaan. Die ging op zoek naar een homeopathisch middel om iets wat zo zwaar te verteren was, te verlichten.

Eeuwig een groen blaadje?

Kent u de film Himmel über Berlin? Die gaat over engelen die de bewoners van Berlijn al eeuwen in de gaten houden en erop toezien dat alles daar op aarde goed verloopt. Bij deze engelen ontstaat soms het verlangen om naar de aarde af te dalen en een leven als sterveling te leiden, waarin ze gewoon kunnen genieten van een hamburger en andere geneugten des levens, zoals verliefd worden. Terwijl wij mensen juist uit alle macht ons best doen om jong te blijven, liefst onsterfelijk. Maar moeten we dat eigenlijk wel willen?

Schrijfster Karin Giphart: Mijn ‘verrotte darmen’ de baas met homeopathie

Na jarenlang gekwakkeld te hebben met haar spastische darmen, kwam schrijfster Karin Giphart in aanraking met diverse complementaire geneeswijzen, waaronder homeopathie. Dankzij deze stap werd zij grotendeels van haar klachten verlost.