Homeopathie Magazine september 2016

Naast de midlifecrisis, die zich meestal rond het veertigste jaar manifesteert, spreken we ook van een quarterlifecrisis of dertigersdilemma. Dat is een mengvorm van een late adolescentie (wie ben ik?) en een vroege midlife (heb ik wel de juiste keuzes gemaakt?)

De huidige twintigers en dertigers hebben vaak van huis uit de norm meegekregen dat ze vooral moeten doen wat ze leuk vinden. Alleen: de realiteit heeft niet alleen maar leuke dingen in petto. En dat levert keuzestress op. Zeker als je op je smartphone ziet dat je vrienden hun levens schijnbaar wél perfect voor elkaar hebben, met foto’s van stedentrips op Facebook, coole selfies met filters op Instagram en wéér een betere baan op LinkedIn. Wat doe je fout? De kunst van het keuzes maken, en het ervaren van de beperkingen én de voordelen die deze keuzes met zich meebrengen, moet vaak na afronding van een studie alsnog geleerd worden.

Verder in deze HM aandacht voor Leonie, die vastliep door een postpartumdepressie. Ook belichten we liefdesverdriet en hoe homeopathie helpt bij een gebroken hart. Daarnaast aandacht voor de Vereniging Homeopathie, die na 130 jaar de midlife allang voorbij is en juist in de kracht van haar leven verkeert, getuige het interview met directeur Annemieke Laan.

Artikelen

Directeur Annemieke Laan: ‘Keuzevrijheid vind ik het allerbelangrijkste’

De Vereniging Homeopathie bestaat dit jaar 130 jaar. Directeur Annemieke Laan vertelt over de oorsprong van haar interesse voor homeopathie, haar werk bij VSM en haar ervaringen bij de Vereniging Homeopathie.

‘Sri Lankanen dragen altijd een glimlach’

In ‘Grenzeloze Homeopathie’ gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan Dr. Jeevani Hasantha. Zij vertelt over haar werk als homeopaat in Sri Lanka.

Hoe genees je van een gebroken hart?

Twintigers zijn vaak op zoek naar een romantische relatie van het type dat je in films ziet. Dit ideaalbeeld nastreven wil zeggen dat je iemand anders nodig hebt om jou compleet te maken. Loopt de relatie stuk, dan is liefdesverdriet het gevolg en daar kun je goed ziek van zijn.

Recept: Hurry curry

Fastfood en twintigers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want als je maar weinig tijd hebt is het o zo makkelijk om snel iets te halen. Helaas is fastfood meestal vooral een enorm vette hap waarmee je veel calorieën en maar weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Column Wim Hof

Homeopathie kent vele gebruikers, onbekende én bekende. In deze rubriek vertellen bekende Nederlandse over hun visie op homeopathie. Deze keer: Wim Hof alias The Iceman.

Pulsatilla - WildemanskruidPulsatilla bij postpartum depressie

Het lijkt soms zo idyllisch: huisje, boompje, beestje. Allebei een baan, en dan heel graag een kindje willen. De realiteit van alledag is soms heel anders. De komst van een kindje kan een relatie flink onder druk zetten, en het vraagt met name van vrouwen veel energie om een nieuwe balans te vinden. Ook Leonie, 28 jaar, loopt tegen haar grenzen aan.

De IgnatiusboonDe Ignatiusboon

Strychnos ignatii is een houtige klimstruik uit de tropen die tot de familie van de Loganiceae behoort. De struik werd voor het eerst beschreven door de Jezuïet Georg Kamel (1661-1706), die hem vanwege de opvallende amandelvormige zaden ‘Boon van Ignatius’ noemde, naar de stichter van zijn orde, Loyola van Ignatius.

Geen amputatie door homeopathie

25 jaar geleden werd Arie van den Bergh plotsklaps getroffen door een Sudeckse atrofie in de onderarm en vooral de hand. Hij had erg veel pijn en geen arts wist raad. De vaatchirurg had slechts één oplossing: amputatie. ‘Dan bent u in ieder geval die pijn kwijt.’ De guillotine had hij al bijna klaarstaan. Gelukkig stak Jannie Verheij, nu arts en homeopaat in ruste, hier een stokje voor.

Twintigers onder druk

Keuzestress, streven naar perfectie en de zoektocht naar een balans tussen relatie en werk kunnen zorgen voor onrust en gevoelens van depressiviteit onder twintigers en dertigers. Waar komen deze gevoelens uit voort? En met welke homeopathische middelen kunnen ze worden behandeld?