Een goede nachtrust is helaas niet voor iedereen weggelegd. In deze HM lezen we tips voor een goede nachtrust. Klassiek homeopaat Vincent Engel legt uit dat een chronisch slaapprobleem vaak te wijten is aan een verstoring tussen lichaam en geest, en geeft enkele tips om de balans te herstellen. Arts voor homeopathie Fernand Debats vertelt hoe slaap naast een worsteling ook een geschenk kan zijn. De Belgische huisarts Filip Degroote vertelt over dromen vanuit een homeopathisch perspectief.

Verder lezen we hoe de 36-jarige Jordi Verheyen grotendeels van zijn slaapapneu werd afgeholpen door een bezoek aan klassiek homeopaat Dorotee Fleuren, en verdiept antroposofisch arts Huib de Ruiter zich in de andere wereld die wij ‘s nachts betreden. Klassiek homeopaat Merel Kolderie legt uit wat het nut van koorts is.

In dit allesbehalve slaapverwekkende nummer kun je lezen dat met behulp van homeopathie de achterliggende oorzaak van veel slaapproblemen vaak heel goed kan worden opgelost.

Artikelen

Filip Degroote: ‘De droom is vaak de sleutel’

Filip Degroote is huisarts in België en behandelt zijn patiënten voor 100% met homeopathie. Daarnaast houdt hij zich al vele jaren bezig met het analyseren van dromen. Dromen zijn voor hem onontbeerlijk in de speurtocht naar het juiste middel voor zijn patiënten. Hij schreef er een alom geprezen boek over: Dromen vanuit homeopathisch perspectief.

’s Nachts gaan wij naar een andere wereld

In de slaap gebeurt van alles. Dat kan bij het wakker worden ook wel aangevoeld worden. Over problemen denk je de volgende ochtend vaak anders. Soms is er een oplossing gekomen. Antroposofisch arts Huib de Ruiter verdiepte zich in de andere wereld die wij ‘s nachts betreden.

Slapeloosheid dieper bekeken

Waarschijnlijk zul je wakker schrikken als je hoort hoeveel mensen er slecht slapen. Tips als het vermijden van koffie en alcohol en zorgen voor een koele slaapkamer zijn secundair, omdat zij niet altijd de oplossing zijn voor een chronisch slaapprobleem. Als het inslapen moeizaam gaat en je meerdere keren per nacht wakker wordt, is dat mogelijk te wijten aan een verstoring tussen lichaam en geest.

‘Voor het eerst voelden we ons begrepen!’

Ouders kunnen echt tobben met een klein kindje dat ’s nachts het hele huis op stelten zet. Ze krijgen allerlei (tegenstrijdige) adviezen, maar op een gegeven moment zijn ouders en kind zo moe dat niets meer lijkt te werken. Dan kan een bezoek aan de homeopaat een groot verschil maken. Een passend homeopathisch middel kan de rust terugbrengen in een gezin. Chantal uit Apeldoorn vertelde ons haar verhaal.

Weg met die slaapapneu!

Timmerman Jordi Verheyen heeft doorlopend last van voorhoofdsholteontstekingen. Een operatie aan neus en bijholte mislukt. Tijdens een onderzoek stelt de KNO-arts vast dat er sprake is van zware slaapapneu. Na een half jaar met een slaapapneu-masker te hebben geworsteld bezoekt hij klassiek homeopaat Dorotee Fleuren. Dankzij haar behandeling heeft Jordi het masker inmiddels niet meer nodig.

Het nut van koorts

Koorts is een natuurlijk beschermingsmechanisme van het lichaam om binnengedrongen virussen en bacteriën te bestrijden. Koorts verdwijnt zodra de ziekte is bestreden, bij een temperatuur tot 40 graden kun je daarom het beste gewoon uitzieken. Klassiek homeopaat Merel Kolderie legt uit waarom koorts heilzaam is.

Slaap is een geschenk

Mensen slapen gemiddeld zo’n derde deel van hun leven. Toch blijft slaap voor de westerse wetenschap raadselachtig. Maar is slaap alleen maar een raadselachtig fenomeen? En waar is het eigenlijk goed voor? Arts voor homeopathie Fernand Debats legt uit waarom slaap een geschenk is en dromen een helende taak hebben.