Homeopathie Magazine mei 2019

Deze HM gaat over de huid en huidproblemen. Zo lezen we het verhaal van de kleine Oliver die drie jaar lang last heeft van waterwratten, totdat hij eindelijk een homeopaat treft die hem kan helpen. We komen meer te weten over vernix, het vettige laagje huidsmeer dat de huid van een pasgeboren baby bedekt. Arts voor homeopathie Jan Hoes legt uit hoe de signaalfunctie van onze huid werkt: vaak verraden huidproblemen diepere verstoringen in het lichaam. En dierenhomeopaat Ellen Snaauw vertelt over huidproblemen bij dieren.

Artikelen

‘Onze keuzevrijheid is in gevaar’

De Duitse homeopaat Jörg Wichmann is de drijvende kracht achter diverse projecten ten gunste van de homeopathie, zoals de digitale encyclopedie FreeWiki en de database provings.com. Bijzondere projecten van een man met een missie.

Vernix caseosa: bescherming van een tweede huid

Met name bij de iets vroeger geboren baby’s kun je het nog wel eens zien: een vettige, witgrijze laag die de huid van het pasgeboren kindje bedekt. De naam van deze substantie is Vernix caseosa. Maar wat is nu precies de functie van dit vettige laagje huidsmeer?

Dierenhomeopaat Ellen Snaauw: ‘Soms worden dieren ziek van een gebrek aan vrijheid’

Dierenhomeopaat Ellen Snaauw behandelt voornamelijk honden, katten, konijnen en cavia’s. Ellen bezoekt haar patiëntjes aan huis: ‘Huidklachten zijn over het algemeen goed te behandelen. Belangrijk is wel dat je de oorzaak ook echt aanpakt.’

‘Eindelijk verdwenen de wratjes’

Oliver kreeg, zoals zoveel kinderen, rond zijn derde waterwratten. Van zijn borst tot aan zijn voeten en van de rug tot aan zijn enkels zat hij onder. Na jaren tobben komt zijn moeder terecht bij homeopaat Nathalie Parmentier. Binnen acht weken waren de waterwratjes verdwenen.

De huid: spiegel van lichaam en ziel

Onze huid dient als stevige beschermlaag voor alles wat zich daaronder bevindt. Maar dat is niet haar enige functie. Soms is het de huid die ons toont dat er vanbinnen – fysiek of mentaal – meer aan de hand is.

De signaalfunctie van onze huid

Een inwendige verstoring – lichamelijk of psychisch – kan zich soms uitwendig manifesteren: via onze huid. Een homeopaat zal bij een huidprobleem dan ook altijd op zoek gaan naar de bron van de verstoring.

Het beste van twee werelden

Het Van Praag Instituut heeft in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, gesteund door de Homeopathie Vereniging en Stichting MS-Anders, onderzoek gedaan naar het doorverwijzen van patiënten met chronische aandoeningen door huisartsen. Het project COCOZ – COmmunicatie en verwijzing COmplementaire Zorg – liep van 2017 tot en met 2018. Een interview met Martine Busch, directeur van het Van Praag Instituut.