Deze HM staat geheel in het teken van het brein. Zo interviewden we een man met een groot brein én een groot hart: arts voor homeopathie Alex Leupen. Al dertig jaar buigt hij zich met succes over de homeopathische behandeling van heel veel verschillende ziekten en nog altijd is hij niet uitgeleerd.

De redactie boog zich ook over de minder vrolijke kanten die het hoofd ons kan brengen, zoals migraine, hersenschuddingen en diverse andere kwetsuren. Ook bij deze aandoeningen kan homeopathie soms uitkomst bieden, zo lezen we in de verhalen van epilepsiepatiënt Aleid Klein Middelink en migrainepatiënt Marjon Warmerdam.

Artikelen

Alex Leupen: ‘Patiënten weten ons altijd te vinden’

Homeopathisch arts Alex Leupen kan eindeloos praten over patiënten, casussen en homeopathie. Zijn werk is zijn hobby. Al bijna dertig jaar werkt hij bij het Homeopathisch Artsencentrum Utrecht, en voorlopig ziet hij zichzelf nog niet stoppen.

Migraine: een fikse hersenkraker

Migraine is misschien wel de meest voorkomende ziekte in onze samenleving. Tijdens een migraineaanval zijn mensen vaak doodziek. Is de aanval voorbij, dan voelen ze zich weer kiplekker en is er niets meer aan ze te merken. Door dit sterk wisselende beeld wordt de ernst van migraine niet altijd onderkend.

Student Homeopathie Corstiaan de Vries: ‘De contactdagen vind ik het leukste’

Corstiaan de Vries (57) is basisschoolleerkracht op een vrije school in Zwolle. Daarnaast is hij vijfdejaarssudent aan de Homeopathie Academie in Almelo. ‘Sinds drie jaar heeft de academie e-learning, zo kun je in je eigen tempo de lessen volgen. Maar de contactdagen vind ik toch wel het leukste’.

Marjon had migraine. ‘Ik kon alleen nog maar liggen’

Marjon Warmerdam was als meisje al gevoelig voor hoofdpijnen. Na de eerste menstruatie veranderen deze in maandelijkse migraineaanvallen. Haar vriendin Christa Schipper werd klassiek homeopaat en hielp haar.

Marjon had migraine. ‘Ik kon alleen nog maar liggen’

Marjon Warmerdam was als meisje al gevoelig voor hoofdpijnen. Na de eerste menstruatie veranderen deze in maandelijkse migraineaanvallen. Haar vriendin Christa Schipper werd klassiek homeopaat en hielp haar.

Wat doet ons brein?

De mens beschikt over een bewustzijn. We ervaren gedachten en gevoelens, pijn en vreugde. Maar in hoeverre wordt ons bewustzijn aangestuurd door onze hersenen? Over het antwoord op die vraag is de wetenschap het nog niet eens.

Hoe houd je je hersenen gezond?

Gedurende het leven gebruik je je hersenen om te zijn wie je bent, niet alleen om ervoor te zorgen dat het goed met je gaat, maar ook om te groeien in bewustzijn. Natuurlijk is het essentieel om onze hersenen als orgaan in goede conditie te houden, maar vergeet ook je persoonlijkheid niet. Hebben we over vijfhonderd jaar nog steeds hetzelfde lichaam, en zullen we dan nog leven en denken als nu?

‘Ik heb geen last meer van epilepsie!’

Aleid Klein Middelink kreeg op 45-jarige leeftijd plotseling epilepsie zonder duidelijke oorzaak. Door de zware medicatie, die maar gedeeltelijk hielp, kwam ze direct in de overgang.
Na een Mexicaanse griepvaccinatie werden niet alleen de aanvallen heftiger, ze kreeg ook het Guillain-Barré syndroom (GBS). Aleid bezocht een homeopaat die haar niet alleen van het GBS afhielp, maar ook van haar epilepsie. ‘Ik rijd zelfs weer auto!’

Janny Bakker met pensioen

‘Een wandelend archief’, zo wordt Janny Bakker weleens gekscherend genoemd op het secretariaat. Bij de Vereniging Homeopathie houdt ze zich voornamelijk bezig met de  ledenadministratie en de financiële administratie. Na bijna 30 jaar neemt Janny afscheid en is het tijd voor een welverdiend pensioen.