Homeopathie Magazine februari 2015

In deze HM aandacht voor de Week van de Homeopathie (10 t/m 16 april), die in 2015 als thema Homeopathie en infectieziekten heeft. Fernand Debats beschrijft de lange en succesvolle geschiedenis die homeopathie heeft bij de aanpak van infectieziekten. Verder een interview met arts, homeopaat en onderzoeker Jan Scholten. Redactielid John Reijnders beschrijft hoe hij met homeopathie zijn hoogtevrees overwon. Cabaretier Freek de Jonge vertelt over zijn positieve ervaringen met homeopathie en Gea van Klompenburg vertelt uitgebreid over hoe arts voor homeopathie Michel de Sonnaville haar van haar krentenbaardinfectie, menstruatieklachten en migraine afhielp.

Artikelen

Jan Scholten: ‘Dat wij bestreden worden, is een grote erkenning’

Jan Scholten is arts, homeopaat en vooral onderzoeker. Zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de homeopathie is indrukwekkend. Als grondlegger van de elemententheorie inspireerde hij homeopaten over de hele wereld tot een andere aanpak bij het zoeken naar het juiste geneesmiddel. In 2013 publiceerde hij zijn plantentheorie. Hij gelooft onvoorwaardelijk in de ziel en combineert dit met een niet aflatende passie voor onderzoek.

‘In Ghana komen de oude homeopathieboeken tot leven’

In Grenzeloze Homeopathie gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan klassiek homeopaat Angelika Metzger. Ze is geboren in Oostenrijk, woont in het Verenigd Koninkrijk en werkt al tien jaar lang twee tot drie weken per jaar in een kliniek in Mafi Seva, Ghana.

Kicken! Parachutespringen met hoogtevrees

Een parachutesprong ondernemen om je hoogtevrees te overwinnen, je moet het maar durven. Redactielid John Reijnders deed het, en homeopathie bood hulp. Het werd een onvergetelijke gebeurtenis. Niet in de laatste plaats omdat de dag ervoor vlucht MH17 in Oost-Oekraïne was neergeschoten.

‘Er gebeurt zoveel, met één simpel middel’

Gea van Klompenburg, 30 jaar, ging maar door toen haar moeder vier jaar geleden ziek werk. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Twee jaar geleden overleed haar moeder en stond ze op een kruispunt in haar leven. Ze besloot een biologisch-dynamische tuinbouwopleiding te doen en om arts voor homeopathie Michel de Sonnaville in te schakelen om de krentenbaardinfectie, menstruatieklachten en migraine aan te pakken.

De epidemie als patiënt

Wordt er geen oplossing gevonden voor het probleem van antibioticaresistentie, dan kunnen epidemieën het gevolg zijn. Om te weten wat de homeopathische visie is op de aanpak van epidemieën, duiken we in het werk van Samuel Hahnemann (1755-1843), grondlegger van de homeopathie. Het klinkt gek, maar hij beschouwde als het ware de epidemie als patiënt.