In HM nummer 1 van 2014 besteden we aandacht aan homeopathie in België, dat door regeringsmaatregelen in zwaar weer verkeert. Daarnaast een artikel over rechtsfilosoof Jeroen Buve, die vindt dat de maatregelen van Schippers de democratische grondrechten van de burger schenden. Ook doet onze nieuwe columnist Hans Moolenburgh sr. zijn intrede, een bevlogen arts die zijn hele leven gevochten heeft voor onze gezondheid. Verder aandacht voor Roger van Zandvoort, die al 30 jaar werkt aan een eigentijds repertorium, een database die door 40.000 homeopaten wordt gebruikt om het juiste middel te vinden voor hun patiënten.

Artikelen

Roger van Zandvoort, repertoriumbouwer

Roger van Zandvoort werkt al meer dan dertig jaar aan een eigentijds repertorium, een database die door homeopaten gebruikt wordt om het juiste middel te vinden voor een patiënt. Complete Repertory is de naam van zijn levenswerk, waarvan zo’n 40.000 homeopaten over de hele wereld gebruikmaken.

Vladimir Petroci: ‘Werken in het christelijke Slowakije is een enorme uitdaging’

In Grenzeloze Homeopathie gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan arts voor homeopathie Vladimir Petroci in Bratislava, de hoofdstad van Slowakije.

Klassiek homeopaten in de knel in België

Begin 2014 zal in België zeer waarschijnlijk een Koninklijk Besluit in werking treden waardoor alleen artsen, tandartsen en vroedvrouwen nog homeopathie mogen bedrijven. Omdat er voor klassiek homeopaten geen adequate overgangsregeling is, zien velen zich genoodzaakt hun praktijk te sluiten. Zo ook Hilde Vanthuyne die als woordvoerster van de Liga Classica Homeopathica optreedt en contact onderhoudt met de Belgische federale regering.

Cauda aanpakken met homeopathie

Het zal je maar overkomen: het schiet je in de rug en je voelt helemaal niets meer vanaf je middel. Bo Rijvers overkwam het, en stuurde HM haar verhaal toe, dat we hier integraal publiceren. Door het cauda equina syndroom raakte ze voor 25 procent afgekeurd, jarenlang verbeterden haar klachten niet. Sinds ze twee jaar onder behandeling is bij klassiek homeopaat Clare Spanjaard zijn de klachten grotendeels verdwenen.

Jeroen Buve pleit voor een comeback van Plato

Rechtsfilosoof Jeroen Buve (78) is de Pietje Bell binnen katholieke kerk en de filosofie. In zijn boek Plato in het Vaticaan stelt hij dat het aristotelische denken tot het enige wetenschappelijke denken is gepromoveerd, ten koste van de platoonse zoektocht naar het wezen der dingen. Dit vormt volgens Buve de kern van het probleem waarom homeopathie niet algemeen aanvaard wordt.

Reinig je lichaam na de feestdagen

Zo, de kerstboom is de deur uit en de laatste dennennaalden zijn opgeveegd. Dat geeft een lekker opgeruimd gevoel in huis. Een goed moment om ook je lijf een schoonmaakbeurt te geven. En misschien heb je je ook voorgenomen om wat kilootjes af te vallen? Dan volgen hier wat tips.

Artrose een halt toeroepen

Marion Maassen is bijna 62 jaar als ze voor het eerst bij klassiek homeopaat Ben Bongers komt. Ze lijdt veel pijn aan haar gewrichten door artrose, osteoporose en scoliose met afglijdende wervels. Voor een operatie aan haar vingers, waarbij kraakbeen wordt verwijderd en botdelen vastgezet worden, vraagt ze aan Bongers of homeopathie de botgroei na de operatie kan helpen versnellen.