Homeopathie Magazine december 2015

Deze HM staat in het thema van gif. Gif is een stof die in een kleine dosis de levensfunctie ernstig verstoort. Een paar druppels sap van de monnikskap innemen kan al dodelijk zijn. Maar door een homeopathische bereiding wordt diezelfde monnikskap in ultraverdunning juist heilzaam.

Monique Hendriks werkt als orthopedagoog in een psychotherapeutische praktijk waar ze haar kennis van homeopathie integreert in het reguliere werkveld. In dit nummer doet zij een oproep tot professionalisering van de homeopathie in Nederland.

Verder lezen we hoe homeopathisch werkend dierenarts Liesbeth Ellinger met homeopathie een veulen redde van een zekere dood. Arts voor homeopathie Fernand Debats belicht een andere, meer spirituele indeling van levensfasen in plaats van de standaard psychologische indeling van baby tot grijsaard.

Artikelen

Monique Hendriks: ‘Met Homeopathie hebben we goud in handen’

In de oude binnenstad van Den Bosch woont Monique Hendriks, homeopaat en docent aan de School voor Homeopathie, waar ze wetenschapsfilosofie en informatiekunde doceert. Nu werkt ze als orthopedagoog in een psychotherapeutische praktijk waar ze haar kennis van de homeopathie integreert in het reguliere werkveld. ‘We hebben met homeopathie goud in handen, maar ik vind dat Nederland wat betreft professionaliteit ver achterloopt.’

Nieuw-Zeeland, land van optimisten

In Grenzeloze Homeopathie gaat Manon Bruins-Maathuis met behulp van internet en webcam op bezoek bij homeopaten over de hele wereld. Deze keer brengt zij een bezoek aan Lee-Anne McCall, klassiek homeopaat en oprichter van de homeopathische apotheek en kliniek in Ellerslie, Nieuw-Zeeland.

Giftige stoffen in de homeopathie

De vergiftenleer is de oudste metgezel van de homeopathie. De eerste ontdekkingen van de grondlegger van de homeopathie Samuel Hahnemann kwamen direct uit de toxicologie voort. Hij ontdekte dat de symptomen die bij bepaalde vergiftigingen optraden sprekend leken op bekende ziektebeelden.

Stop de hunkering

Suiker is een drug. Een zoete maar kwaadaardige drug. Eet maar eens een paar dagen suikervrij en je zult merken wat voor effect dat heeft – lichamelijk, geestelijk en vaak ook emotioneel.

Van baby tot grijsaard in drie cycli

Wanneer we het over levensfasen hebben, denken we meteen aan de volgende ontwikkelingsstadia: baby, peuter, kleuter, lagere schoolkind, puber, adolescent, volwassenheid, menopauze of penopauze en ouderdom. Vanuit de materialistische wereldbeschouwing is een mensenleven iets ‘toevalligs’ wat op zichzelf niets te betekenen heeft, en wat uiteindelijk te herleiden is tot de oerknal en de evolutie. Er zijn echter ook andere manieren om naar levensfasen te kijken.

Een voorbereid mens telt voor twee

Voor de verdeling van je nalatenschap is een testament de gebruikelijke manier om je wensen vast te leggen. Minder bekend is het levenstestament, waarin je zaken kunt vastleggen voor het geval je niet meer in staat bent om zelf over je financiën of gezondheid te beslissen.

Homeopathie redde vergiftigd veulen

Of iets gif is of niet hangt af van de dosering. Homeopathisch werkend dierenarts Liesbeth Ellinger behoedde een veulen dat een overdosis van een wormenkuur had binnengekregen, voor een zekere dood.