De boodschap die we in deze HM willen overbrengen is dat homeopathie een rol kan spelen bij het ondersteunen van mensen met kanker. In deze HM lees je welke alarmsignalen er zijn voor kanker, waarvoor je een afspraak met je huisarts dient te maken.

Homeopathie is geen vervanging voor reguliere behandeling. Maar homeopathie kan wel veel doen voor kankerpatiënten: het verminderen van verzwakking en misselijkheid bij chemo. En het immuunsysteem een duw in de goede richting geven bij herstel na kanker. Maar ook in een terminaal stadium kan homeopathie helpen bij klachten, bij het omgaan met gevoelens als angst en verdriet, en bij acceptatie.

We hopen met dit nummer inzicht te geven in wat er naast reguliere behandeling nog meer mogelijk is.

Artikelen

Kanker en homeopathie

Wanneer je zelf of iemand in je omgeving getroffen wordt door kanker, dan kan dat veel emoties losmaken en vragen oproepen. Maar wat is kanker eigenlijk? Waardoor wordt het veroorzaakt, en kan homeopathie een rol spelen bij de behandeling daarvan? Arts voor homeopathie Fernand Debats geeft antwoord op deze vragen.

Borstkanker, een andere weg naar genezing

In het voorjaar van 2007 werd bij Henny Opstelten borstkanker vastgesteld. Na de operatie koos ze als vervolgtraject voor niet-toxische tumortherapie, yoga en meditatie, en niet voor chemotherapie, bestraling en het gebruik van zware medicatie.

De gunstige effecten van voeding

De Haagse arts-bioloog Engelbert Valstar geldt als een autoriteit op het gebied van voeding en kanker. Zijn boek Voedingsinterventie bij kanker is nog steeds actueel. ‘Mensen die een chemokuur of bestraling ondergaan, kunnen profiteren van gunstige interacties van voedingstoffen’.

‘Homeopathie kan erger voorkomen’

Uit het hele land komen mensen naar Almelo voor klassiek homeopaat Ewald Stöteler. Op dit moment behandelt hij ongeveer tachtig patiënten die kanker hebben.

‘In de omgeving ligt de sleutel tot genezing’

Hans Moolenburgh sr. beoefent de ‘terreinwetenschap’, die de ziekte beschouwt als een eindstation van een al lang bestaand proces. Als terreinwetenschapper breng je de omgeving van de patiënt in kaart, en maak je dat terrein vervolgens schoon. Dan krijgen chronische ziekten minder kans.