Homeopathie in het voorjaar

Hooikoorts

Wie voelt in het voorjaar niet dat ‘het weer gaat leven’, buiten maar ook in jezelf? De bollen schieten vol energie en felgekleurd de grond uit. Planten en mensen leven ritmisch in dezelfde kosmische energie.

Mensen willen in de lente ook graag ‘er uit’; ze zijn vol levenslust en willen zich tonen op terrasjes. Maar er kan, net als het weer in maart, ook een wisselvalligheid zijn in buien, of een voorjaarsmoeheid. Kinderen in de groei passen heel goed bij lente-energie.

Tekst: Jan Hoes

Hooikoorts

Niet iedereen is even blij als de lente nadert. Pollenstuifmeel kan vervelende hooikoortsklachten geven, zoals niezen, loopneuzen, jeuk in neus, oren of gehemelte, rode ogen, tranen en soms ook benauwdheid. Het lichaam reageert dan té sterk op pollen en maakt daarbij te veel histamine aan.

Een homeopaat kan dan op drie manieren te werk gaan:

* Isopathisch: De klacht benaderen met dezelfde factor die de klacht veroorzaakt. Vóórdat het hooikoorts-seizoen aanbreekt wordt dan gedurende een paar weken in opklimmende potenties een kuur gegeven van homeopathische korrels, gemaakt van verschillende pollen.

* Klinisch-homeopathisch: een middel toepassen dat zo veel mogelijk in potentie gelijksoortige klachten kan geven als die men al heeft. Twee voorbeelden:

  • Allium cepa, gemaakt van ui, laat bij iedereen homeopathie aan den lijve voelen. Bij uien pellen kun je tranende ogen en een snotneus krijgen, een kleine geneesmiddelentest. En als je een ui naast je bed legt om je verkoudheid te verlichten, maak je onbewust gebruik van de gelijksoortigheidsregel ‘wat iets veroorzaakt kan het genezen’.
  • Euphrasia, ogentroost, wordt vaak toegepast bij hooikoorts met vooral tranende ogen.

* Klassiek homeopathisch: het middel wordt behalve op de hooikoorts-symptomen ook uitgekozen op de totale gezondheid en aard van de patiënt. Ik was het meest verrukt als bij iemand zowel een bepaalde plantenfamilie paste als een specifieke plant uit die familie met duidelijke hooikoortssymptomen. Zoals Allium-cepa, (de ui) of Sabadilla (sabadilkruid), beide uit de leliefamilie. Of Pulsatilla (voorjaarsanemoon) of Ranunculus-bulbosus (knolboterbloem) uit de familie der ranonkels.

Pulsatilla

Pulsatilla is een uiterst teer lieflijk voorjaarsplantje. Het waait met alle winden mee en heeft om te groeien niet veel water nodig. Pulsatilla-energie kan helend zijn, met name voor gevoelige kinderen, die afwisselend lachen én huilen en door kwetsbaarheid veel steun van anderen nodig hebben, zich lieflijk aanpassen, graag frisse lucht hebben en weinig dorst.

Crocus Sativa

Van voorjaarsplanten worden ook homeopathische middelen bereid. Crocus sativa is van de crocus gemaakt. Het past bij wispelturige kinderen met snelle stemmingsomslagen, van joligheid naar zwaarmoedigheid en die springen, dansen, fluiten en iedereen letterlijk willen omhelzen en kussen. Een waar lentemiddel!

De planten die hier zijn beschreven zijn bedoeld als voorbeeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in natuurlijke geneeswijzen.

Wil je weten wat homeopathie voor jou kan betekenen?