Homeopathie en eczeem

Homeopathie bij eczeem

14 september is Wereld Eczeem Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor wat het betekent als iemand last heeft van eczeem. En wat je kunt doen om te helen.

Tekst: Jan Hoes

In mijn vroegere praktijk zag ik talloze kinderen en volwassenen met eczeem. Het is geen levensbedreigende aandoening, bovendien is het goed zichtbaar en daardoor ook controleerbaar. Maar door de vaak bijkomende jeuk en het gevoel van ‘er niet uitzien’ is het iets dat de kwaliteit van leven erg kan beïnvloeden. De reguliere behandeling bestaat veelal uit onderdrukkende medicatie, waarbij de huiduitslag weer terug kan komen als iemand stopt met de medicijnen.

Passend middel

Eczeem is één van de vele klachten waarmee je ook naar een homeopaat kunt gaan. Dat wil niet zeggen dat de behandeling ervan eenvoudig is voor een homeopaat. Integendeel. Het vinden van het meest passende middel kan een moeilijk proces zijn. Zorgvuldig observeren, blijven zoeken en vragen naar individuele fysieke of psychische bijzonderheden. Maar als de sleutel dan wordt gevonden, is de kans groot dat de basisoorzaak van het eczeem is geheeld. En de klachten dus niet meer terug zullen komen.

Eczeem bij kinderen

Eczeem bij kinderen is regelmatig het constitutionele of familiaire eczeem, dat vanwege de jeuk kan leiden tot irritatie en huilen. Dit is een chronische huidontsteking met kloofjes, schilfers en soms blaasjes en korsten. Een eventuele nattende uitslag in het gezicht noemen we dauwworm. Deze mogelijk ook allergische vorm van eczeem kan overgaan in luchtwegklachten als astma en hooikoorts. Dat zag ik menigmaal gebeuren bij eczeem onderdrukkende therapie.

Zoekproces

Op plekken waar veel talgproductie is, zag ik bij kinderen ook nogal eens een mildere eczeemvorm: het seborroische eczeem, ook wel berg genoemd. En ook het luiereczeem, dat onder andere ontstaat door irritatie van plas of poep. Jonge baby’s hebben naast de huiduitslag nog weinig individuele persoonlijkheidskenmerken. Dat maakt het zoekproces naar een passend middel lastiger, daarom kan ook informatie over zwangerschap en geboorte relevant zijn. Soms ligt de sleutel voor een middel voor het kind in de psychische toestand van de moeder tijdens de zwangerschap, of de manier waarop de bevalling is verlopen.

Contacteczeem

Bij volwassenen zag ik menig keer contacteczeem als gevolg van een allergische reactie op stoffen waar mensen mee werkten, bijvoorbeeld bij kappers en monteurs.

Omstandigheden

Naast karaktereigenschappen en de zichtbare verschijnselen, is het ook belangrijk om omstandigheden of factoren die de huidklachten verbeteren en verslechteren, zoals seizoen, weertype, temperatuur, tijd van de dag, water en voeding, belangrijk om in de gaten te houden.

Geen zelfmedicatie

Het is mijns inziens niet verstandig om bij eczeem zelfmedicatie toe te passen, ook vanwege de kans op een beginverergering. Ga liever naar een deskundig homeopaat.

Benieuwd wat homeopathie voor jou kan betekenen?

Vind hier een homeopaat bij jou in de buurt >