Spring naar content

Homeopathie en allergie

Homeopathie en allergie

Homeopathie en allergie

Bij een allergie reageert het afweersysteem overgevoelig op contact met stoffen van buiten, alsof deze een bedreiging vormen voor het lichaam, terwijl ze in feite onschadelijk zijn. Homeopathie kan het lichaam minder gevoelig maken voor een allergeen.

Tekst: Jan Hoes

Allergische reactie

Het afweersysteem kan overgevoelig reageren op bijvoorbeeld stoffen, allergenen, maar ook huisstofmijt en planten, of pollen van bomen en grassen zoals bij hooikoorts. Maar het kunnen ook huidschilfers van dieren zijn, vloeistof van een insectenbeet, cosmetica of wasmiddelen, metalen als koper of nikkel, voedingsmiddelen als koemelk, aardbeien of noten dan wel medicijnen zoals antibiotica. Bij een allergische reactie maken afweercellen histamine aan, wat allergieverschijnselen veroorzaakt.

Wat merk je bij allergie?

Op verschillende plekken in het lichaam, waar een allergeen contact maakt met het lichaam, kunnen zich reacties voordoen. Als dat de slijmvliezen van luchtwegen en ogen zijn, kan er verkoudheid optreden, een neusverstopping of juist loopneus, niezen, bronchitis of astma, jeukende ogen, hooikoorts of vochtophoping rond het strottenhoofd. Via het maag-darmkanaal kan bij voedselallergie diarree of obstipatie ontstaan, overgeven, zuurbranden, winderigheid, opgezwollen buik, misselijkheid, maar ook uitslag rond de mond, of een gezwollen tong. Huidcontact met allergenen kan huiduitslag of galbulten geven, vochtophoping, jeuk en roodheid. In het algemeen kan bij allergie sprake zijn van huilen, zich niet lekker voelen, rusteloosheid, hoofdpijn of moeheid. De ergste vorm van allergie is een plotse zogeheten anafylactische shock. Dan kan door een algehele bloedvaatverwijding een levensbedreigende bloeddrukdaling optreden.

Hoe toont men een allergie aan?

Met plakproeven en priktesten op de huid kan allergie opgespoord worden. Bloedonderzoek laat bij allergie een toename van bepaalde witte bloedlichaampjes en/of specifieke antistoffen zien. Een voedselallergie kun je ook aantonen door met een eliminatiedieet – voedingsmiddelen weglaten en weer gebruiken – te kijken hoe de reacties zijn.

Homeopathische en reguliere behandeling

Een reguliere arts kan adviseren allergenen te vermijden of met antihistaminica of hormonen de symptomen onderdrukken. Een prikpen met epinefrine wordt voorgeschreven als er kans is op een anafylactische shock. Met een zogenoemde desensibilisatiekuur via injecties kan men het lichaam langzaam laten wennen aan de stof waar men allergisch voor is. Een homeopaat kan ook met een zogeheten isopathische kuur-behandeling het lichaam minder gevoelig maken voor een allergeen. Menigmaal heb ik vóór het hooikoortsseizoen preventief homeopathische middelen voorgeschreven, gemaakt van pollen. Via het repertorium kan een homeopaat middelen uitzoeken bij een specifieke allergie, zoals Tuberculinum bij een katten-allergie of Urtica-urens voor netelroos na het eten van schaaldieren of bij een insectenbeet. Voor dit laatste probleem is ook Apis een prima geneesmiddel, net als voor elke allergische vochtophoping.

Naast deze meer klinische benadering zoekt een homeopaat het liefste op de klassieke manier een constitutiemiddel uit, dat naast de individuele allergiesymptomen ook past bij het verdere totale functioneren en het karakter van de patiënt.

 

Benieuwd wat homeopathie voor jouw allergie kan betekenen?

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.