Homeopathie bij zwangerschap

Tijdens een zwangerschap zijn artsen terecht terughoudend met het voorschrijven van medicijnen. Het risico dat de ongeboren baby beschadigd wordt door medicijngebruik is namelijk groot. Helaas kunnen vrouwen tijden hun zwangerschap last hebben van allerlei vervelende kwalen. Homeopathie kan dan vaak helpen, en is bovendien veilig voor moeder en kind.

Tekst: Lilian Peters

Misselijkheid

Een veel voorkomende klacht bij zwangere vrouwen is misselijkheid. Vooral in de eerste drie maanden van hun zwangerschap kunnen vrouwen zich hierdoor erg ziek voelen. Wanneer een vrouw bij het opstaan misselijk is, zich opgelucht voelt nadat ze heeft overgegeven, of juist niet kan overgeven, zal een homeopaat bijvoorbeeld aan het homeopathische geneesmiddel Nux vomica denken. Het is een van de middelen die gegeven kunnen worden bij zwangerschapsmisselijkheid. Nux vomica staat in het Nederlands bekend onder de toepasselijke naam ‘Braaknoot’.

Overgevoelig voor externe prikkels

Nu wordt in de homeopathie niet alleen voorgeschreven op de klacht. Het volledige beeld van de patiënt bepaalt de keuze voor het middel. De zwangere vrouw die goed zal reageren op het geneesmiddel Nux vomica kan zich geïrriteerd voelen en is vaak overgevoelig voor externe prikkels zoals licht, geluid en geur. Dat laatste is een heel kenmerkend symptoom.

Zaden

Strychnos nux-vomica, zoals de officiële naam luidt, is een middelgrote boom, die deel uitmaakt van de Loganiaceae familie en die voorkomt in India en Zuid-Azië. De zaden in de ronde, oranje tot groene vruchten van deze boom bevatten de giftige alkaloïden strychnine en brucine. Deze zaden worden gedroogd en vervolgens gebruikt voor het bereiden van het homeopathische geneesmiddel Nux vomica.

Blauwdruk

Ondanks de toxiciteit van de grondstof is het homeopathische geneesmiddel zelf niet giftig. Homeopathische geneesmiddelen berusten namelijk op zeer sterke verdunningen, waarbij alleen de blauwdruk van de oorspronkelijke stof achterblijft in de oplossing. Van de stof zelf is door de grote verdunning geen enkel molecuul meer aanwezig.

Advies op maat

Het homeopathische geneesmiddel Nux vomica heeft z’n belangrijkste uitwerking op het maagdarmstelsel. Het is echter niet het enige homeopathische geneesmiddel dat kan helpen bij misselijkheid tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen met deze klachten kunnen daarom het beste te rade gaan bij een homeopaat voor een advies op maat.

Meer artikelen over zwangerschap en misselijkheid:

https://vereniginghomeopathie.nl/homeopathie-rond-zwangerschap-en-geboorte/

https://vereniginghomeopathie.nl/?gezondheidsklacht=ochtendmisselijkheid-zwangerschapsmisselijkheid