Spring naar content

Homeopathie bij prikkelgevoeligheid

Homeopathie bij prikkelgevoeligheid

Prikkelgevoeligheid bij kinderen

Kinderen kunnen problemen hebben bij het verwerken van prikkels. Wanneer de hoeveelheid aan informatie die gedurende de dag binnenkomt een bepaalde grens overstijgt, kan dit leiden tot druk of anderszins afwijkend gedrag.

Door: Peter Goosensen

Vooropgesteld: kinderen moeten kind kunnen zijn en zich kunnen uiten op een manier die bij ze past. Kinderen kunnen echter zelf last hebben van overprikkeling. Wellicht is er een praktische oplossing mogelijk, zoals bijvoorbeeld een rustig plekje in de klas waar het kind minder snel wordt afgeleid. Andere kinderen hebben juist behoefte aan beweging om de opgebouwde stress te kunnen ontladen.

Spanning kwijtraken

Soms wordt opgebouwde spanning afgereageerd op de omgeving. In andere gevallen leidt het tot vermoeidheid of problemen met concentreren. Sommige kinderen hebben moeite om 's avonds in slaap te komen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat de informatie van de dag niet goed is verwerkt.

Moeilijk concentreren

In mijn praktijk kwam D., hij was toen elf jaar oud. Zowel D. als zijn moeder hebben problemen met het verwerken van prikkels. Bij D. ontstonden hierdoor problemen op school in de vorm van snel afgeleid zijn en zich niet goed kunnen concentreren.

Goed voedingspatroon

Op basis van wat ze me vertellen kan ik een passend homeopathisch middel selecteren dat raakvlakken heeft met de individuele kenmerken die uit het verhaal naar voren komen. Verder adviseer ik ze om voldoende water te drinken, omdat een goede vochtinname helpt om het concentratiepeil te behouden. Ook raad ik ze aan om te zorgen voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon, waarbij het goed zou zijn om toegevoegde suikers in ieder geval voorlopig te laten staan.

Positieve wending

Een aantal weken na het consult spreek ik ze weer in mijn praktijk. De behandeling blijkt aan te slaan: D. ervaart meer ruimte en rust in z'n hoofd en op school lukt het hem beter om z'n concentratie vast te houden. Er is in de afgelopen weken meer rust in het gezin gekomen, wat zorgt voor minder conflicten. Het is een positieve wending waar iedereen blij mee is.

Toekomst

Natuurlijk moeten we afwachten hoe het zich in de toekomst verder zal ontwikkelen. Waarschijnlijk zal ik D. en zijn moeder nog wel eens terugzien in de praktijk als er sprake is van een terugval. Zo werkt ook de homeopathie: iedere keer opnieuw worden symptomen in kaart gebracht en vertaald naar een voor dat moment passend voorschrift.

 

Meer lezen over homeopathie bij prikkelgevoeligheid?

> Concentratieproblemen bij kinderen

> Hoogsensitiviteit en homeopathie

Echinacea purpureaHelp je mee de homeopathie in Nederland toegankelijk te houden?

 

Word dan lid van de Vereniging Homeopathie!

 

Als lid ontvang je:

 

Meer informatie

Attentie: In verband met onze feestdagensluiting worden bestellingen die na dinsdag 22 december zijn geplaatst en betaald vanaf 6 januari verzonden.